Economic cohesion and human rights: the case of north Aegean region

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Οικονομική συνοχή και ανθρώπινα δικαιώματα: η περίπτωση της περιφέρειας βορείου Αιγαίου (EL)
Economic cohesion and human rights: the case of north Aegean region (EL)

Καραμανώλη, Μαρία
Karamanoli, Maria

aegean

Η παρούσα εργασία ερευνά ποιοτικά το τι συμβαίνει σε πραγματικά δεδομένα όσον αφορά τη σχέση της οικονομικής συνοχής και του δικαιώματος στην εργασία, την εκπαίδευση και τη κατάρτιση, στα γεωγραφικά πλαίσια της περιφέρειας βορείου Αιγαίου. Μέσα από 13 συνεντεύξεις, οι οποίες προσανατολίστηκαν στους προέδρους των παραρτημάτων των επιμελητηρίων της συγκεκριμένης περιφέρειας, σε επαγγελματικές ενώσεις αλλά και σε δυο δημόσιους φορείς που ασχολούνται με τη περιφερειακή ανάπτυξη τα ευρήματα παρουσιάζουν με αρκετό ενδιαφέρον τη στάση των εκπροσώπων των φορέων απέναντι στο ερευνώμενο θέμα. Η οικονομική και η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τη περιφερειακή οικονομική ζωή. Το δικαίωμα στην εργασία έχει επηρεαστεί σημαντικά σε αρνητικό βαθμό ενώ το δικαίωμα για εκπαίδευση και κατάρτιση φαίνεται να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Ταυτόχρονα, υπάρχει κοινωνικός αποκλεισμός στα άτομα με λιγοστά εκπαιδευτικά προσόντα από τους περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους. Η γνώση για τις προσπάθειες οικονομικής συνοχής της περιφέρειας είναι ελλιπής τουλάχιστον για τους φορείς που δεν έχουν άμεση αλληλεπίδραση με ευρωπαϊκά προγράμματα. Άξιο περαιτέρω διερεύνησης για το μέλλον είναι το εύρημα που αφορά τη «κρίση» ταυτότητας των εκπροσώπων των διερευνώμενων φορέων σε σχέση με την αλληλεπίδρασή τους με τα ευρωπαϊκά πράγματα.

masterThesis

ευρωπαϊκές περιφέρειες (EL)
ανθρώπινα δικαιώματα (EL)
οικονομική κρίση (EL)
european regions (EL)
οικονομική συνοχή (EL)
δικαίωμα στην εργασία (EL)
ελληνικές περιφέρειες (EL)
greek regions (EL)
right to work (EL)
economic cohesion (EL)


2019-02-07


2020-04-09T13:55:43Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.