Τεχνολογίες παραγωγής και κατεργασίας χαλκού στο προϊστορικό Αιγαίο: μια επισκόπηση

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2018 (EL)

Τεχνολογίες παραγωγής και κατεργασίας χαλκού στο προϊστορικό Αιγαίο: μια επισκόπηση (EL)

Νάιδου, Ευαγγελία

aegean

Στην παρούσα εργασία πραγματοποιείται μια παρουσίαση της εξελικτικής πορείας της μεταλλουργίας και της μεταλλοτεχνίας του χαλκού στον Αιγαιακό χώρο κατά την περίοδο της προϊστορίας, από το τέλος της Νεολιθικής Περιόδου μέχρι και το τέλος της Εποχής του Χαλκού, υπό το πρίσμα δημοσιευμένων αρχαιομετρικών ερευνών. Δίνεται έμφαση στη συμβολή και χρήση των αναλυτικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη της σύστασης, τις τεχνολογικές επιλογές και την προέλευση των πρώτων υλών στον ευρύτερο Αιγαιακό χώρο. Σκοπός είναι η συγκέντρωση, παρουσίαση και ανάλυση των δεδομένων που προκύπτουν από τις δημοσιευμένες αρχαιομετρικές μελέτες των αρχαιομεταλλουργικών καταλοίπων και προϊόντων της προϊστορικής μεταλλοτεχνίας του Αιγαιακού χώρου. Παρουσιάζεται η εξέλιξη και χρήση των κραμάτων, καθώς και η πιθανή συσχέτιση της χημικής τους σύστασης με τις τεχνολογικές επιλογές των αρχαίων μεταλλουργών και τη χρήση των τελικών αντικειμένων. Πραγματοποιείται παρουσίαση των εργαστηριακών μεθόδων ανάλυσης που εφαρμόζονται στη μελέτη των μεταλλουργικών καταλοίπων και μεταλλικών τέχνεργων της αρχαιότητας, προκειμένου να δώσουν απαντήσεις στα ζητήματα της χημικής σύστασης, της προέλευσης και της ανακατασκευής όλων των σταδίων εξέλιξης και του κύκλου ζωής των μεταλλικών αντικειμένων, από την εξόρυξη του μεταλλεύματος και την παραγωγή του μετάλλου, μέχρι την κατασκευή και κατεργασία του τελικού προϊόντος. Επισημαίνονται τα κυριότερα προβλήματα και οι περιορισμοί των αναλυτικών μεθόδων, καθώς και οι προβληματισμοί και οι προοπτικές εξέλιξης της έρευνας.

masterThesis

archaeometallurgy (EL)
προϊστορικό Αιγαίο (EL)
copper-based artifacts (EL)
Aegean prehistory (EL)
χαλκός (EL)
αρχαιομεταλλουργία (EL)


2018


2020-04-14T12:17:59Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.