Arete: conceptual variation in ancient Greek literature

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Αρετή: οι παραλλαγές μιας έννοιας στην αρχαία ελληνική γραμματεία (EL)
Arete: conceptual variation in ancient Greek literature (EL)

Κανδύλη, Δέσποινα

aegean

Η παρούσα εργασία αποτελεί διπλωματική εργασία στα πλαίσια του προγράμματος «Κρίση και Ιστορική αλλαγή» του τμήματος Κοινωνικής Ιστορίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου που πραγματοποιείται πρώτη φορά στην Ελλάδα. Θα μελετηθεί η νοηματική παραλλαγή της έννοιας και θα επισημανθεί η διαφοροποίησή της στην αρχαία ελληνική γραμματεία. Θα την αναλύσουμε σε χωρία που έχουμε επισημάνει στον Όμηρο, τον λυρικό ποιητή Τυρταίο, τον Σιμωνίδη από την Κέα, τον Βακχυλίδη, τον Σοφοκλή, τους προσωκρατικούς φιλοσόφους, τους Σοφιστές και ιδιαίτερα τον Πρωταγόρα. Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η έννοια της αρετής εξελίχθηκε στην αρχαιότητα παράλληλα με τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις που διαμόρφωσαν την εικόνα της αρχαίας ελληνικής πόλης- κράτους. Κρίθηκε, λοιπόν, σκόπιμο να αναδειχθεί αυτή η αλλαγή στο νόημά της ώστε να αναλογιστούμε τη ρευστότητα των εννοιών, βασιζόμενοι σε μία κομβικής σημασίας έννοια, ιδιαίτερα στην ελληνική αρχαία κοινωνία.Παρατηρούμε μέσα από την εκπόνηση της παρούσας εργασίας ότι η αρχαία ελληνική γραμματεία έχει ασχοληθεί και διερευνήσει σε μεγάλο βαθμό το θέμα της αρετής καθώς και τις διαφορετικές νοηματικές της αποχρώσεις.

masterThesis

φιλοσοφία (EL)
φιλόσοφοι (EL)
παραλλαγές (EL)


2016-10-30


2020-05-07T12:37:24Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.