Ανάπτυξη και χρήση πολυμεσικής εφαρμογής «Eshadow» για τη διδασκαλία του θεάτρου σκιών σε τάξη Στ’ Δημοτικού και την ανάδειξη των αντιλήψεων των μαθητών για τη σύνδεσή του με το λαϊκό πολιτισμό

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Ανάπτυξη και χρήση πολυμεσικής εφαρμογής «Eshadow» για τη διδασκαλία του θεάτρου σκιών σε τάξη Στ’ Δημοτικού και την ανάδειξη των αντιλήψεων των μαθητών για τη σύνδεσή του με το λαϊκό πολιτισμό (EL)

Μιτεντζή, Εύα

aegean

Η παράδοση του θεάτρου σκιών συναντάται σε περισσότερες από είκοσι χώρες, κυρίως της Ασίας. Η τέχνη αυτή έρχεται στον ελλαδικό χώρο αρχικά ως πολύγλωσσο θέαμα και ξεκινά να παίρνει την ελληνική μορφή του γύρω στα 1850 ή 1860, από τον Έλληνα καραγκιοζοπαίχτη Γιάννη Βραχάλη. Το ελληνικό θέατρο σκιών γνώρισε μεγάλη άνθηση κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας, ωστόσο είναι αγαπητό στο λαό μέχρι και σήμερα. Ο Καραγκιόζης ήταν και είναι ο γνήσιος θεατρικός εκπρόσωπος της λαϊκής ψυχής, των λαϊκών τάσεων και διαθέσεων, των λαϊκών πόθων κι επιθυμιών, πάντοτε με κομψότητα και διακριτικότητα. Καθώς οι απαιτήσεις τις καθημερινότητας δεν είναι οι ίδιες με παλαιότερα, το θέατρο σκιών φαίνεται να μην έχει την ίδια απήχηση στις μέρες μας. Παρόλα αυτά δεν βρίσκεται στην αφάνεια, αλλά αντιθέτως ανακαλύπτονται νέοι τρόποι προσέγγισής του. Ένας από αυτούς είναι η δημιουργία του ψηφιακού θεάτρου σκιών, με το λογισμικό «Eshadow». Πρόκειται για μια εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα όλων των ηλικιών να δημιουργήσουν τις δικές τους ψηφιακές παραστάσεις θεάτρου σκιών, στήνοντας τα σκηνικά, καταγράφοντας επεισόδια της ιστορίας τους ή συνθέτοντας μια ολόκληρη ιστορία και κοινοποιώντας την στο διαδίκτυο. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να εξεταστούν γενικότερα οι γνώσεις και οι σχέσεις που έχουν οι μαθητές με την τέχνη του θεάτρου σκιών και τη σύνδεσή του με την παράδοση και τον πολιτισμό μας, και ειδικότερα, πώς αυτές επηρεάζονται μέσα από τη διδασκαλία με τη χρήση της τεχνολογίας και του εκπαιδευτικού λογισμικού «Eshadow».

masterThesis

ψηφιακό θέατρο σκιών (EL)
θέατρο σκιών (EL)
oral tradition (EL)
Καραγκιόζης (EL)
shadow shows (EL)
λαϊκός πολιτισμός (EL)
Karagiozis (EL)


2018-09-27


2020-05-10T07:27:43Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.