Χρώμα σε νεκρικές προσωπογραφίες: τα πορτραίτα του Φαγιούμ από την αιγυπτιακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών αποκαλύπτουν τη <<χρωματική τους επιδερμίδα>>: ανάλυση με τη βοήθεια φασματοσκοπικών μεθόδων

 
This item is provided by the institution :

Repository :
Institutional Repository Hellanicus
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share





Χρώμα σε νεκρικές προσωπογραφίες: τα πορτραίτα του Φαγιούμ από την αιγυπτιακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών αποκαλύπτουν τη <<χρωματική τους επιδερμίδα>>: ανάλυση με τη βοήθεια φασματοσκοπικών μεθόδων (EL)

Πέππα, Ευσταθία

aegean

Θαμμένα κάτω από τόνους αιγυπτιακής σκόνης τα πορτραίτα του Φαγιούμ αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία για τους κατοίκους που αποτέλεσαν τα μοντέλα, όπως επίσης και για τους καλλιτέχνες που φιλοτέχνησαν τα συγκεκριμένα αντικείμενα. Τοποθετημένα χρονολογικά στο μεταίχμιο μεταξύ δυο εποχών εκπέμπουν το συνονθύλευμα των δύο διαφορετικών παραδόσεων της ελληνορωμαϊκής και της αιγυπτιακής από όπου προήρθαν. Αν και η καλλιτεχνική τους αξία στην αρχή αμφισβητήθηκε λόγω της αδυναμίας προσέγγισης από έναν και μόνο επιστημονικό κλάδο σήμερα η αξία τους θεωρείται αδιαπραγμάτευτη. Οι σύγχρονες φασματοσκοπικές μέθοδοι είναι σε θέση να βοηθήσουν την έρευνα μέσω μιας διεπιστημονικής προσέγγισης στην πλήρη κατανόηση των συγκεκριμένων αντικειμένων. Η φασματοσκοπία Raman και η φασματοσκοπία με φθορισμό ακτίνων X (XRF) μπορούν να δώσουν απάντηση όχι μόνο σε θέματα τεχνογνωσίας που σχετίζονται με τα παραπάνω αντικειμένα αλλά και στην ταύτιση των καλλιτεχνών που τα δημιούργησαν, καθώς αυτά δεν φέρουν υπογραφές. Στην προκειμένη περίπτωση οι δύο αυτές μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν για την ταύτιση αρχαίων χρωστικών από πορτραίτα του Φαγιούμ που εκτίθενται στην Αιγυπτιακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών με απώτερο σκοπό τη συμβολή στην ανάγνωση των τοπικών εργαστηρίων και των ίδιων των καλλιτεχνών που φιλοτέχνησαν τα συγκεκριμένα αντικείμενα.

masterThesis

Fayum portraits (EN)
Raman spectroscopy and X-Ray Flurescence Spectroscopy (EN)
ancient pigments (EN)
ανάλυση χρωστικών (EN)
πορτραίτα του Φαγιούμ (EN)
φασματοσκοπικές μέθοδοι (EN)


2018-09-13


2020-05-10T07:28:51Z

Ρόδος




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)