Η πολιτική ενσωμάτωση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής κατά τα έτη 1922-1933

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Η πολιτική ενσωμάτωση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής κατά τα έτη 1922-1933 (EL)

Καλαφάτη, Φωτεινή

aegean

Η ενσωμάτωση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής έχει υπάρξει αντικείμενο έρευνας πολλών μελετητών. Η μεταβολή της ταυτότητας των προσφύγων, η προσπάθεια αποκατάσταση τους στη νέα πατρίδα και ενσωμάτωσης τους έχουν απασχολήσει πολλούς ιστορικούς. Η προσαρμογή στο νέο περιβάλλον ήταν δύσκολη καθώς επηρεαζόταν από πλήθος παραγόντων, όπως οι πολιτικές έριδες της περιόδου, η αίσθηση προσωρινότητας που είχε αναπτυχθεί στους πρόσφυγες και η διάκριση με τους γηγενείς. Η προσφυγική ψήφος αποτέλεσε μήλον της έριδος των δυο κυρίαρχων πολιτικών παρατάξεων. Εξασφαλίστηκε αμέσως και διατηρήθηκε στην βενιζελική παράταξη, γεγονός που ενέτεινε τη σύγκρουση με τους αντιβενιζελικούς και συντηρούσε την αντιπαλότητα με τους γηγενείς. Μια νέα διαμορφωμένη για τα ελληνικά δεδομένα πολιτική πρόταση, αυτή της κομμουνιστικής ιδεολογίας επιχείρησε να διαχωρίσει ταξικά τους πρόσφυγες αλλά μάταια, τουλάχιστον αρχικά. Η εργασία αυτή κατέδειξε την πορεία της προσφυγικούς ψήφου κατά την πρώτη δεκαετία παραμονής τους στην Ελλάδα (1922-1932). Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της πορείας ήταν η στήριξη του βενιζελικού κόμματος παρά τις οποίες αντιδράσεις και η καταψήφιση της αντίπαλης παράταξης. Η τάση αυτή μοιάζει να πηγάζει από την περίοδο του εθνικού διχασμού και να διασώζει νέες διχαστικές συνέπειες όπως η διάκριση προσφύγων – γηγενών. Ολοκληρώνοντας, μπορεί να ειπωθεί πως οι πρόσφυγες διερχόμενοι από τις πολιτικές ζυμώσεις της πρώτης δεκαετίας απέκτησαν ανεξάρτητη πολιτική συνείδηση, αφομοιώθηκαν πολιτικά και διαμόρφωσαν την πολιτική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας.

masterThesis

political integration of refugees (EL)
πολιτική ενσωμάτωση προσφύγων (EL)
refugees (EL)
μικρασιατική καταστροφή (EL)
πρόσφυγες (EL)
Asia minor disaster (EL)


2018-02-28


2020-07-07T11:56:19Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.