Γλωσσικές πολιτικές στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου: η περίπτωση της καταλανικής

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Γλωσσικές πολιτικές στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου: η περίπτωση της καταλανικής (EL)

Πελέλα, Ευδοκία

aegean

Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η αντιπαραβολική εξέταση και η επί του συνόλου αποτίμηση των γλωσσικών πολιτικών που εφαρμόζονται στις περιοχές όπου ομιλείται η καταλανική γλώσσα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο μείζον ζήτημα της κανονικοποίησης της καταλανικής στις Αυτόνομες Κοινότητες στις οποίες είναι συν-επίσημη παράλληλα με την καστιλιανική (Καταλονία, Καταλονία-Κοιλάδα του Αράν, Βαλεαρίδες, Κοινότητα της Βαλένθια), με χρονική αφετηρία τη de jure αναγνώριση της πολυγλωσσίας στην Ισπανία (1978) μέχρι και σήμερα· παράλληλα, επισκοπούνται οι γλωσσικές πολιτικές των ισπανικών περιφερειών στις οποίες η καταλανική αποτελεί μειονοτική γλώσσα (La Franja de Ponent - Αραγωνία, El Carxe - Μούρθια). Η μελέτη ολοκληρώνεται με την εκτενή αναφορά στις γλωσσικές πολιτικές που ακολουθούνται από τους εκτός ισπανικού Κράτους θύλακες όπου ιστορικά εγκαταστάθηκε και ομιλείται η καταλανική γλώσσα (Πριγκιπάτο της Ανδόρρας, Βόρεια Καταλονία, Αλγκέρο-Σαρδηνία). Μέσα από την αντιπαραβολική εξέταση των γλωσσικών στάσεων και συμπεριφορών, ατομικών και συλλογικών, διαμορφώνεται μια σφαιρική εικόνα για τη θέση που καταλαμβάνει η καταλανική στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου και τις σφαίρες επιρροής της· στη συνέχεια, αποτιμώνται τα αποτελέσματα των γλωσσικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν σε βάθος τεσσαρακονταετίας στις Αυτόνομες Κοινότητες που ομιλείται, οι επιμέρους κοινωνικο-πολιτικές τους επιπτώσεις ή τα οφέλη που απέφεραν. Ολοκληρώνοντας, παραβάλλονται οι διαφορετικές γλωσσικές πολιτικές που αναλύθηκαν, τα σημεία σύγκλισης ή απόκλισής τους και εν τέλει, η κατά περίπτωση ερμηνεία-εκτίμηση των μεσοπρόθεσμων ή μακροπρόθεσμων βλέψεων-στόχων των συγκεκριμένων πολιτικών.

masterThesis

Γλωσσική πολιτική (EL)
Catalan (EL)
Μεσόγειος (EL)
Language policy (EL)
Mediterranean Region (EL)
Καταλανική (EL)


2018-09-12


2020-07-31T11:43:54Z




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.