Γεωγραφική κατανομή και οικολογία του Ασιατικού σκίουρου (Sciurus anomalus), στο νησί της Λέσβου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Γεωγραφική κατανομή και οικολογία του Ασιατικού σκίουρου (Sciurus anomalus), στο νησί της Λέσβου (EL)

Κόνσολα, Φώτω

aegean

Σε αυτή την εργασία εξετάζεται η οικολογία καθώς και η γεωγραφική κατανομή του Ασιατικού σκίουρου (Sciurus anomalus) στο νησί της Λέσβου . Με τη χρήση GPS πάρθηκαν στίγματα από 36 τοποθεσίες στις οποίες επιβεβαιώθηκε παρουσία ή ανιχνεύτηκαν διάφορα ίχνη του είδους, σε διάστημα τεσσάρων μηνών (Ιούλιος-Νοέμβριος), οι οποίες στη συνέχεια περάστηκαν σε χάρτη GIS, μέσω του προγράμματος ArcMap. Η παρουσία των ατόμων του είδους σε μία τοποθεσία βασίστηκε σε «άμεσες οπτικές παρατηρήσεις» (πράσινες κουκίδες στον χάρτη), σε «έμμεσες παρατηρήσεις» οι οποίες βασίστηκαν σε έγκυρες μαρτυρίες (κόκκινες κουκίδες στον χάρτη) και «βιοδηλωτικά στοιχεία» οι οποίες ήταν η εύρεση απομειναριών τροφών όπως κουκουνάρια, καρύδια κ.α. (κίτρινες κουκίδες στο χάρτη). Παρατηρήθηκε ποικιλομορφία ενδιαιτημάτων (habitat) στα οποία εμφανίζεται το είδος, η οποία οφείλεται κυρίως στην καρποφορία διαφόρων δέντρων τα οποία προτιμάει ο Περσικός σκίουρος και κατανέμονται σε ολόκληρο σχεδόν το νησί. Τέλος, εγκαταστήσαμε ως layer στον ψηφιακό χάρτη τις χρήσεις γης (Corine 2000), κι έτσι μπορέσαμε να αποκτήσουμε μια γενική εικόνα των ενδιαιτημάτων στα οποία εμφανίζεται το είδος και επομένως θεωρούνται κατάλληλα γι αυτό, π.χ. ελαιώνες, γεωργο-δασικές περιοχές και μικτά δάση, πέρα από τα μικρο-ενδιαιτήματα στα οποία είχαν πραγματοποιηθεί οι καταγραφές πεδίου. Με αυτό τον τρόπο αποκτήσαμε πληροφορίες για τις προτιμήσεις του είδους για διάφορα είδη δέντρων και επιπλέον συγκρίναμε τις βιβλιογραφικές πληροφορίες με τις άμεσες οπτικές παρατηρήσεις.

masterThesis

Lesvos island (EN)
persian squirrel (EN)
caucasian squirrel (EN)


2015-11


2021-06-08T06:14:23Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.