Γνώσεις και στάσεις των εκπαιδευτικών για μαθητές με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ)

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Πανεπιστήμιο Αιγαίου   

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Γνώσεις και στάσεις των εκπαιδευτικών για μαθητές με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ)
Teachers’ knowledge and attitudes towards students with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD)

Κουτσιούμπα, Ολυμπία

Λυπουρλή, Ελένη
Κιτσαρά Τσαμπαρλή, Αναστασία
Τσιμπιδάκη, Ασημίνα

masterThesis

2021-06
2022-01-17T08:21:48Z

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ) αποτελεί μια από τις συχνότερες νευροαναπτυξιακές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία στο μεγαλύτερο βαθμό των περιπτώσεων παραμένει και στην ενήλικη ζωή. Είναι εξαιρετικά σημαντική η έγκαιρη διάγνωση της από μικρή ηλικία, προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει μία καλύτερη ποιότητα ζωής για το άτομο. Προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι καθοριστικής σημασίας ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην ανίχνευση των πρωταρχικών συμπτωμάτων, έτσι ώστε να παραπεμφθεί ο/η μαθητής/τρια για διάγνωση και στη συνέχεια να σχεδιαστεί ένα κατάλληλο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της. Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντική η διερεύνηση των γνώσεων και των στάσεων των εκπαιδευτικών σχετικά με τη ΔΕΠ/Υ. Η παρούσα έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2021 με μεθοδολογικό εργαλείο το ερωτηματολόγιο, που συντάχθηκε ειδικά για τις ανάγκες της εργασίας και συμπληρώθηκε από 150 εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολεία στο νησί της Ρόδου. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκε ότι οι εκπαιδευτικοί στην πλειονότητα τους έχουν γνώσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά, τα αίτια και τους τρόπους εκδήλωσης της ΔΕΠ/Υ στο χώρο του σχολείου. Όσον αφορά στις συμπεριφορές τους απέναντι σε μαθητές με ΔΕΠ/Υ, η πλειονότητα των εκπαιδευτικών ανέφερε ότι αισθάνονται ικανοποίηση όταν συνεργάζονται μαζί τους και μάλιστα μπορούν να τους προσφέρουν νέες προοπτικές στα θέματα που διδάσκουν. Σε προσωπικό επίπεδο, αρκετοί εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι η επαφή τους με μαθητές με ΔΕΠ/Υ μπορεί να είναι ευεργετική για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων διδασκαλίας τους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αν και οι εκπαιδευτικοί φάνηκε να έχουν επαρκείς γνώσεις, ωστόσο εκδήλωσαν ενδιαφέρον για περαιτέρω επιμόρφωση σε ζητήματα σχετικά με τη ΔΕΠ/Υ, αφού θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα ένιωθαν μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια στην αντιμετώπιση των μαθητών.

Hyperactive children
Attention-deficit-disordered children
Behavior disorders in children
Teachers--Attitudes
Special education

γνώσεις
στάσεις
χαρακτηριστικά
εκπαιδευτικοί
συναισθήματα
διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ)
συμπεριφορά
μαθητές/τριες
αίτια
characteristics
teachers
students
cause
stops
behavior
feelings
attention deficit hyperactivity disorder (ADHD)
knowledge

Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης.
aegean
Π.Μ.Σ Μοντέλα Παρέμβασης στην Ειδική Αγωγή

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.