Οι χώρο-κοινωνικές διαστάσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων και της οικονομίας διαμοιρασμού ακινήτων: μελέτη Αθήνας (Κεραμεικό και Κουκάκι) με βάση δεδομένα της πλατφόρμας AirBnB

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Οι χώρο-κοινωνικές διαστάσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων και της οικονομίας διαμοιρασμού ακινήτων: μελέτη Αθήνας (Κεραμεικό και Κουκάκι) με βάση δεδομένα της πλατφόρμας AirBnB (EL)

Μποζουτσίδου, Παρθένα

aegean

Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία αναλύει τις χώρο-κοινωνικές διαστάσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων και μελετά την οικονομία διαμοιρασμού που εμφανίζεται από τη διαχείριση των ακινήτων από τους ιδιοκτήτες τους. Η ανάπτυξη της οικονομίας διαμοιρασμού αναπτύσσεται μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες και η συγκεκριμένη εργασία ασχολείται με την πλέον πιο διαδεδομένη και με την μεγαλύτερη σε επισκεψιμότητα ηλεκτρονική πλατφόρμα, την AirBnB. Το φαινόμενο αυτό μελετάται ειδικότερα μέσα από το παράδειγμα της Αθήνας και συγκεκριμένα από τις περιοχές Κεραμεικό και Κουκάκι, όπου το φαινόμενο είναι εξαιρετικά έντονο. Το ερευνητικό αντικείμενο της παρούσας έρευνας αποτελεί μέρος του ευρύτερου ζητήματος των οικονομιών διαμοιρασμού, ενός πλαισίου δραστηριοτήτων που παρουσιάζουν ραγδαία ανάπτυξη σε ποικίλα γεωγραφικά πλαίσια. Συγκεκριμένα, η οικονομία διαμοιρασμού αφορά την ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών έναντι χρηματικού ποσού, μέσω διαδικτυακών πλατφορμών. Οι παράγοντες που ώθησαν στην ανάπτυξη της οικονομίας διαμοιρασμού ομαδοποιούνται σε τέσσερις κατηγορίες που είναι κοινωνικοί, οικονομικοί, τεχνολογικοί και περιβαλλοντικοί. Η άνθηση της οικονομίας διαμοιρασμού έχει επιφέρει θετικές, αλλά και αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία και συγκεκριμένα στους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις, στον εργασιακό τομέα, ακόμη και στο περιβάλλον και γενικότερα στην οικονομία μιας χώρας. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη της οικονομίας αυτής, όμως λόγω της έξαρσης του φαινομένου εμφανίστηκαν αρκετά προβλήματα και τα τελευταία χρόνια τα κράτη προσπαθούν να διαμορφώσουν το κατάλληλο θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να είναι ελεγχόμενη η κατάσταση. Ακόμη, με την εμφάνιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων άλλαξε και η γεωγραφία της παραγωγής και της κατανάλωσης, καθώς άλλαξαν τα καταναλωτικά πρότυπα. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στην αγορά της στέγασης και συγκεκριμένα στα αστικά περιβάλλοντα, όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών. Η AirBnB είναι η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπου δύνεται η δυνατότητα ενοικίασης κατοικίας για μικρό χρονικό διάστημα. Με την παρούσα εργασία και από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε γίνεται πιο κατανοητό το φαινόμενο και οι επιπτώσεις του, θετικές και αρνητικές, μέσα από το παράδειγμα της Αθήνας και συγκεκριμένα με την μελέτης των περιοχών Κεραμεικό και Κουκάκι.

masterThesis

sharing economy (EL)
διαδικτυακές πλατφόρμες (EL)
Κουκάκι (EL)
βραχυχρόνιες μισθώσεις (EL)
Κεραμεικός (EL)
Airbnb (EL)
short-term rentals (EL)
οικονομία διαμοιρασμού (EL)


2019-09-24


2022-03-17T11:08:55Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.