Εναλλακτικοί χώροι οργάνωσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης: εφαρμόζοντας την εμπειρία των kibbutzim στη Λέσβο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Εναλλακτικοί χώροι οργάνωσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης: εφαρμόζοντας την εμπειρία των kibbutzim στη Λέσβο (EL)

Μερμικλής, Χρήστος

aegean

Τα κινήματα είναι φορείς κοινωνικών μεταβολών και συγχρόνως αποτελούν εκφράσεις των διαδικασιών μεταβολής εντός της κοινωνίας. Δηλαδή, τα ίδια τα κινήματα είναι αποτέλεσμα διεργασιών κοινωνικού μετασχηματισμού που αναφέρονται σε πολιτικές, πολιτισμικές, τεχνολογικές, οργανωτικές και οικονομικές όψεις της κοινωνίας, ενώ συνάμα παρεμβαίνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ενεργά σε αυτές τις διεργασίες μετασχηματισμού. Τα κινήματα αυτά καθαυτά είναι εκδηλώσεις κοινωνικής μεταβολής. Τα kibbutzim αποτελούν μια συλλογική κοινότητα στο Ισραήλ, τα οποία μπορείς να τα εντοπίσεις από το βορειότερο άκρο του κράτους μέχρι και στο νοτιότερο μέρος του (Arava). Από μόνης της η λέξη kibbutz στην εβραϊκή γλώσσα σημαίνει ομαδοποίηση. Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, στα περισσότερα τμήματα του κινήματος των kibbutzim, τα οποία είχαν ως κύριο αποτέλεσμα την εμφάνιση σημαντικής πτώσης του πληθυσμού στις κοινότητες, τα τελευταία χρόνια εντοπίζεται μια αύξηση στην τάση νέων ηλικιακά ατόμων, άγαμων ατόμων και οικογενειών να επιθυμούν την ένταξή τους σε μία κοινότητα. Η παρακάτω εργασία αποτελεί κομμάτι έρευνας και καταγραφής, που περιγράφει αναλυτικά ένα παράδειγμα συνεταιριστικού/συνεργατικού μοντέλου κοινότητας/οικισμού/χώρου, και πιο συγκεκριμένα των kibbutzim.

masterThesis

προσφυγικό (EL)
μειονότητες (EL)
kibbutz (EL)
καταλήψεις (EL)


2018-09-19


2022-03-17T11:09:09Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.