A small state of high geopolitical significance: Qatar case study

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Ένα μικρό κράτος με τεράστια γεωπολιτική σημασία: η περίπτωση του Κατάρ (EL)
A small state of high geopolitical significance: Qatar case study (EL)

Μιχελάκης, Χρήστος

aegean

Το Κατάρ έχει σήμερα μια ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στις χώρες του κόλπου λόγω της υψηλής του οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και των υπολοίπων μορφών ανάπτυξής του. Η εργασία αυτή κάνει μια προσπάθεια να μελετήσει το αναπτυξιακό μοντέλο του Κατάρ, να περιγράψει και να αναλύσει τις μεγάλες αντιθέσεις που υπάρχουν σε πολιτικό, πληθυσμιακό, αστικό, εργασιακό και πολιτισμικό επίπεδο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις τεράστιες υπερβολές και αντιθέσεις που υπάρχουν σήμερα στην χώρα αυτή. Το Κατάρ έχει την υψηλότερη πυκνότητα εκατομμυριούχων στον κόσμο και το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα (129.200 δολάρια ανά έτος). Από την άλλη πλευρά παρουσιάζει η χώρα τεράστια προβλήματα λόγω της πολυ-πολιτισμικότητάς της, της μοντέρνας δουλείας, τους αιμομικτικούς γάμους, την υποδέεστερη θέση της γυναίκας, τα γκέτο των ξένων και φυσικά τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Η "τεχνητή κρίση" το περασμένο καλοκαίρι έδειξε ότι το Κατάρ εκτός από την τεράστια γεωπολιτική του σημασία αρχίζει να έχει και τεράστιους εχθρούς που προσπαθούν να του περιορίσουν την τεράστια αυτή ανάπτυξη. Αυτή η κρίση θα αποτελέσει επίσης το βασικό θέμα ανάλυσης της εργασίας αυτής, όπου με βάση βιβλιογραφικά δεδομένα θα εξεταστούν οι αιτίες της κρίσης, θα προσδιοριστούν οι πιθανοί υποκινητές και οι βλέψεις αυτών και τέλος θα επισυμανθεί η γεωπολιτική αξία της θέσης του Κατάρ.

masterThesis

κρίση 2017 του Κατάρ (EL)
ανάπτυξη του Κατάρ (EL)
Κατάρ (EL)


2018-02-20


2022-03-17T11:09:31Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.