Ελληνογαλλικές διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις την περίοδο 1949-1958

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Ελληνογαλλικές διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις την περίοδο 1949-1958 (EL)

Καρατάσιος, Νικόλαος

aegean

Η διατριβή αυτή πραγματεύεται τις ελληνογαλλικές σχέσεις σε μια δύσκολη περίοδο για τις δύο χώρες, καθώς αμέσως μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, Ελλάδα και Γαλλία προσπάθησαν να ορθοποδήσουν έχοντας να αντιμετωπίσουν πολλές εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις. Το θέμα είναι σημαντικό δεδομένης της μακράς φιλίας που συνδέει τις δύο χώρες με τους ιδιαίτερους πολιτιστικούς τους δεσμούς. Στην παρούσα μελέτη αναλύονται διεξοδικά οι διπλωματικές και οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών υπό το πρίσμα σημαντικών ζητημάτων που επηρέασαν την πολιτική τους. Τέτοια ζητήματα ήταν: Η απαγκίστρωση της Γαλλίας από τις αποικίες της στη Μεσόγειο, το ζήτημα της Κύπρου, η κρίση στο Σουέζ και η είσοδος της Ελλάδας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Το γενικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι οι δύο χώρες, παρά τη διαφορετική στάση τους σε διάφορα διεθνή θέματα κατά την πρώιμη ψυχροπολεμική περίοδο, ενίσχυσαν τους φιλικούς τους δεσμούς τόσο στο επίπεδο της διπλωματίας όσο και στο επίπεδο της οικονομίας.

doctoralThesis

ελληνογαλλικές σχέσεις (EL)
diplomatic relations (EL)
διπλωματικές σχέσεις (EL)
ψυχρός πόλεμος (EL)
cold war (EL)
Greek-French relations (EL)


2016-04-01


2022-04-04T08:04:39Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.