Aνδρισμοί, διαπροσωπική βία και τιμή στη Λέσβο,1912-1940

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2018 (EL)

Aνδρισμοί, διαπροσωπική βία και τιμή στη Λέσβο,1912-1940 (EL)

Χαβραλή, Ασημίνα

aegean

Η παρούσα διπλωματική διαπραγματεύεται τους ανδρισμούς στη Λέσβο τη περίοδο 1912-1940 και το ρόλο της τιμής σε αυτούς. Αρχικά μελετάται η χρήση του Τύπου ως ιστορική πηγή και απαριθμούνται τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στη Λέσβο τη μελετώμενη περίοδο. Έπειτα παρουσιάζονται τα τελετουργικά που ακολουθούνται, οι συμμετέχοντες, οι χώροι που διαδραματίζονται οι συμπλοκές μεταξύ των ανδρών και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται. Στη συνέχεια διερευνάται ο όρος της τιμής και η σημαντικότητα του στις υποθέσεις διαπροσωπικής βίας, ενώ σε ένα δεύτερο κομμάτι της εργασίας, μελετώνται οι συγκρούσεις στις οποίες συμμετέχουν οι άνδρες μίας οικογένειας, οι οποίοι υπερασπίζονται μία οικογενειακή τιμή και όχι μία ατομική. Παράλληλα στο ίδιο κομμάτι μελετάται η βία μεταξύ συγγενικών προσώπων και αν αυτή ήταν επίσης αποτέλεσμα προσβολής της τιμής, ή αν ο λόγος ήταν οικονομικός, καθώς τα περισσότερα καταγεγραμμένα συμβάντα σχετίζονται με την κληροδότηση των οικογενειακών περιουσιών και την παροχή προίκας για τη σύναψη γάμων. Τέλος τα δεδομένα αυτής της εργασίας προέρχονται από αποδελτίωση του τοπικού Τύπου και από βιβλιογραφικές έρευνες, ενώ για την αποτύπωση των συγκρούσεων, κατασκευάστηκαν μία σειρά από χάρτες με τη χρήση Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών.

masterThesis

διαπροσωπική βία (EL)
τιμή (EL)
ανδρισμοί Λέσβου (EL)
honor (EL)
interpersonal violence (EL)
masculinity (EL)


2018


2022-04-05T12:43:36Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.