Καταγραφή τεχνικών και νομικών διαδικασιών συλλογής ψηφιακών πειστηρίων – Συγκριτική μελέτη εργαλείων δικανικής υπολογιστικής

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Καταγραφή τεχνικών και νομικών διαδικασιών συλλογής ψηφιακών πειστηρίων – Συγκριτική μελέτη εργαλείων δικανικής υπολογιστικής (EL)

Καραδήμου, Μαγδαληνη
Λύσσαρης, Αλέξανδρος

aegean

Αντικείμενο της συγκεκριμένης διπλωματικής είναι η παρουσίαση, η ανάλυση και η εφαρμογή των τεχνικών που χρησιμοποιούνται σε μια ψηφιακή εγκληματολογική έρευνα (Digital Forensics), με σύγχρονα εργαλεία καθώς και η αποδοτικότητα που παρέχουν σε αυτή. Αρχικά, γίνεται μια εισαγωγή στον σκοπό της παρούσας εργασίας και δίνονται σημαντικοί ορισμοί που αφορούν την ψηφιακή εγκληματολογία. Στα επόμενα κεφάλαια, περιγράφεται η έννοια του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όπου μέσα από την ιστορική του αναδρομή, φαίνεται πώς δημιουργήθηκε η έξαρση τέτοιων ειδών εγκλήματος. Έμφαση δίνεται κυρίως, στην Ελληνική Νομοθεσία και στις αδυναμίες που ισχύουν στα Ηλεκτρονικά Εγκλήματα και στον διαχωρισμό τους σε κατηγορίες. Έπειτα, γίνεται αναφορά στη καταγραφή των διαδικασιών από το αρχικό στάδιο της κατάσχεσης των πειστηρίων έως την τελική εργαστηριακή αναφορά των ευρημάτων. Επιπλέον, αναλύεται το πρότυπο μεθοδολογίας ανεύρεσης των αποδεικτικών ψηφιακών στοιχείων σε μία έρευνα καθώς η χρήση των εργαλείων που κάνει ο ερευνητής για τη συλλογή και την ανάλυση των δεδομένων που υπήρξαν σε κάποιο συμβάν. Παράλληλα, αναφέρονται οι γενικές απαιτήσεις που υποχρεώνονται οι πραγματογνώμονες να εφαρμόσουν για την αποδοτικότητα μιας εγκληματολογικές έρευνας. Επίσης, παρουσιάζονται περιπτώσεις ανίχνευσης ηλεκτρονικών ευρημάτων με εργαλεία (open source), προκειμένου να πραγματοποιηθεί τελικά η συγκριτική παρουσίαση με τα αντίστοιχα εμπορικά εργαλεία και τα εργαλεία επί πληρωμής των ψηφιακών πειστηρίων (forensics). Επιγραμματικά, αναφέρονται και τα εργαλεία που προσπαθούν να αποτρέψουν την διεξαγωγή της τεχνικής της ψηφιακής δικανικής. Σε αυτήν την εργασία, έγινε προσπάθεια κατανόησης των προβλημάτων σχετικά με την ασφάλεια που υπάρχουν καθώς και των επιπτώσεων της. Επιπρόσθετα, επικέντρωση δόθηκε στις μετρικές των δύο εργαλείων που επιλέξαμε να παρουσιάσουμε, καθώς και στα πλεονεκτήματα και στα μειονεκτήματα που έχει το καθένα. Στο τελευταίο κεφάλαιο, αναπτύχθηκαν τα αποτελέσματα από το πείραμα που έλαβε χώρα ανάμεσα στα εργαλεία και παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα που διεξήχθησαν από αυτό. Συνοψίζοντας, η παρούσα εργασία έχει ως κύριο στόχο την ενημέρωση όσον αφορά τον τρόπο εξέτασης ενός πειστηρίου σε μια ψηφιακή εγκληματολογική έρευνα, προκειμένου να μπορέσει να δικαιολογήσει ενόψει του δικαστηρίου την υπαιτιότητα του δράστη.

masterThesis

Encase (EN)
Νομοθεσία περί ηλεκτρονικών εγκλημάτων (EN)
Digital Forensics (EN)
Ψηφιακή Δικανική (EN)
Ηλεκτρονικό έγκλημα (EN)
Caine (EN)


2016-04-15


2022-06-07T13:00:00Z

Σάμος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.