Η άποψη του ελληνικού κοινού για την παρουσία του λύκου και της αρκούδας στην Ελλάδα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Η άποψη του ελληνικού κοινού για την παρουσία του λύκου και της αρκούδας στην Ελλάδα (EL)

Μπένου, Αρετή

aegean

Ο λύκος και η αρκούδα κατέχουν θέσεις κλειδιά στο φυσικό περιβάλλον, αλλά ως μεγάλοι θηρευτές η παρουσία τους προκαλεί ποικίλα συναισθήματα. Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των μεγάλων θηρευτών φαίνεται να έχει πετύχει ανάκαμψη κάποιων πληθυσμών αλλά και επανεμφανίσεις σε κάποιες περιοχές. Έχει κριθεί όμως απαραίτητο να ληφθεί σοβαρά υπόψη η κοινωνιολογική πλευρά της διατήρησης της βιοποικιλότητας, όπως έχει αναδειχθεί σε αρκετές μελέτες που αφορούν τους μεγάλους θηρευτές σε Ευρώπη και Αμερική. Έχουν παρουσιαστεί πολλές διαφορές στις απόψεις του κοινού με βάση πολλούς δημογραφικούς παράγοντες όπως την ηλικία και την απόσταση του τόπου κατοικίας από τις επικράτειες των ειδών λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί η παρουσία τους. Με τη μελέτη επιστημονικών άρθρων αλλά και αποσπασμάτων από σχετικά συγγράμματα για την παρουσία μεγάλων θηρευτών και σε άλλα μέρη του πλανήτη αλλά και με έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίου, σε ηλεκτρονική μορφή, επιχειρείται ο προσδιορισμός των παραγόντων που προσδιορίζουν την άποψη του ελληνικού κοινού. Η στατιστική ανάλυση των απαντήσεων που συλλέχθηκαν με τα ερωτηματολόγια δεν επιβεβαίωσε όλες τις ερευνητικές υποθέσεις που τέθηκαν και βρέθηκε συσχέτιση της άποψής τους με μερικούς παράγοντες όπως η ηλικία των ερωτώμενων αλλά και μερικώς οι γνώσεις τους για τα είδη αυτά . Οι πληροφορίες όμως, που συλλέχθηκαν, παρουσιάζουν ενδιαφέρον και θα ήταν χρήσιμο να επεξεργαστούν για περαιτέρω ανάλυση.

masterThesis

λύκος (EN)
wolf (EN)
παρουσία (EN)
bear (EN)
precence (EN)
αρκούδα (EN)


2018-05-15


2022-06-23T09:58:44Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.