The implementation of specific spatial frame for the tourism industry in the region of South Aegean and the evaluation of spatial impact

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Η εφαρμογή του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και αξιολόγηση των χωρικών επιπτώσεων του (EL)
The implementation of specific spatial frame for the tourism industry in the region of South Aegean and the evaluation of spatial impact (EL)

Φλίντρη, Μαρία

aegean

Η μελέτη πραγματεύεται την χωρική οργάνωση και ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσα από το πρίσμα του χωροταξικού σχεδιασμού και του αναπτυξιακού προγραμματισμού, θεωρώντας τους σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν τη μορφή της τουριστικής ανάπτυξης. Στην εργασία παρατίθεται μια διαχρονική ανάλυση των επιπέδων στρατηγικού χωροταξικού σχεδιασμού, στο πλαίσιο των ν. 2742/1999, ν.4269/2014, ν.4447/2016 και του ν.4759/2020, εστιάζοντας στις κατευθύνσεις που παρέχουν για την χωρική διάρθρωση του τουρισμού στη χώρα, δίνοντας έμφαση στα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια και γίνεται αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών πολιτικών συγχρηματοδότησης της αναπτυξιακής τουριστικής πολιτικής. Σκιαγραφείται το πρότυπο χωρικού σχεδιασμού και οργάνωσης της τουριστικής δραστηριότητας στο χώρο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως αυτό προσδιορίστηκε μέσα από το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και την τροποποίηση του (που έχουν ωστόσο ακυρωθεί με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας) και το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Επίσης, προτείνεται η διάρθρωση της τουριστικής δραστηριότητας στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που εξειδικεύτηκε ανά κατηγορία χώρου και ανά μορφή τουρισμού. Η τελική θέση της εργασίας είναι ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός για τον τουρισμό θα πρέπει να αναδεικνύει και να προστατεύει το τοπίο, να αποτρέπει την άσκηση πιέσεων και απειλών προς τα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού, να αποσαφηνίζει τις χρήσεις και να θέτει όρους και περιορισμούς στη χωροθέτηση και στη δόμηση των τουριστικών μονάδων.

masterThesis

tourism industry (EL)
ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό (EL)
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (EL)
strategic spatial planning (EL)
specific spatial frame for the tourism (EL)
region of South Aegean (EL)
στρατηγικός χωροταξικός σχεδιασμός (EL)
αναπτυξιακός προγραμματισμός (EL)


2022-02-15


2022-07-05T08:24:05Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.