Τα μαθηματικά στη Βαβυλωνία: η περίπτωση της πλάκας plimpton 322

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Τα μαθηματικά στη Βαβυλωνία: η περίπτωση της πλάκας plimpton 322 (EL)

Κουδούνας, Ιωάννης

aegean

Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη των μαθηματικών στη Βαβυλωνία και η περίπτωση της Βαβυλωνιακής πλάκας Plimpton 322. Στο πρώτο μέρος της εργασίας πραγματοποιείται μια εκτενής βιβλιογραφική ανασκόπηση με στόχο τη διερεύνηση των μαθηματικών που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι. Το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται στη Βαβυλωνιακή πλάκα Plimpton 322, όπου παρουσιάζεται το περιεχόμενό της και επιχειρείται η ανάδειξη των διαφορετικών ερμηνειών που της έχουν δοθεί ως σήμερα. Η συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας περιλαμβάνει την αναζήτηση κυρίως ξένων άρθρων και βιβλίων. Συνοπτικά, η δομή της παρούσας εργασίας έχει ως εξής: Στο 1ο Κεφάλαιο παρουσιάζεται η ιστορία της Μεσοποταμίας, ο πολιτισμός της, καθώς και τα σημαντικότερα επιτεύγματα εκείνης της εποχής. Γίνεται διάκριση σε χρονολογικές περιόδους και αναφέρονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Στο 2ο Κεφάλαιο αναλύεται η ιστορική εξέλιξη των Βαβυλωνιακών μαθηματικών, καθώς και τα επιτεύγματά τους. Παρατίθενται πληροφορίες για το εξηνταδικό θεσιακό σύστημα αρίθμησης και των γνωρισμάτων που το διακρίνουν. Στο τέλος, παρουσιάζονται οι όροι της «Βαβυλωνιακής άλγεβρας», της «Βαβυλωνιακής γεωμετρίας», καθώς και το ζήτημα της διαμάχης που επέφερε ο όρος της «γεωμετρικής άλγεβρας». Στο 3ο Κεφάλαιο γίνεται περιγραφή της πλάκας Plimpton 322, των λαθών της και παρουσιάζονται αναλυτικά οι τρεις βασικές ερμηνείες για τη λειτουργία της. Κατά την ολοκλήρωση του κεφαλαίου παρατίθεται μια πρόσφατη ερμηνεία της πλάκας Plimpton 322, όπως δημοσιεύτηκε το 2017 από τους Mansfield και Wildberger.

masterThesis

plimpton 322 (EL)
babylonian mathematics (EL)
mesopotamia (EL)
βαβυλωνιακά μαθηματικά (EL)
μεσοποταμία (EL)
βαβυλωνιακές πλάκες (EL)


2022-02-25


2022-07-12T08:03:37Z

Σάμος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.