Αγγλική vs εσπεράντο ως γλώσσα ευρείας επικοινωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Αγγλική vs εσπεράντο ως γλώσσα ευρείας επικοινωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EL)

Γραμματόπουλος, Ανδρέας

aegean

Η παρούσα εργασία-έρευνα εξετάζει το θέμα ενός ενδεχόμενου ανταγωνισμού της αγγλικής και της εσπεραντικής γλώσσας, ως γλώσσα ευρείας επικοινωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του ζητήματος, η έρευνα δεν στέκεται απλά σε αυτό, αλλά μελετά και παρουσιάζει την γλωσσική κατάσταση που επικρατεί στην Ένωση αυτή τη στιγμή. Γίνεται λοιπόν, λόγος για την γλωσσική πολιτική που ακολουθεί η Ε.Ε., καθώς και τις ομιλούμενες γλώσσες εντός της επικράτειας της και ως εκ τούτου για την πολυγλωσσία που την χαρακτηρίζει και επίσης, σχολιάζονται και αναλύονται στοιχεία που πάρθηκαν από το Ευρωβαρόμετρο του Ιουνίου του 2012, καθώς αναφερόμενοι σε αυτού του τύπου την έρευνα ήταν δυνατό να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για το πώς ο Ευρωπαίος βλέπει το γλωσσικό του παρόν και μέλλον. Εν συνεχεία, γίνεται αναφορά σε ένα σύγχρονο ζήτημα που έχει αναδειχθεί , το brexit και συσχετίζεται με το κατά πόσο είναι πιθανό η εφαρμογή του να επηρεάσει την αγγλική στην Ε.Ε. και την γλωσσική πολιτική της Ένωσης. Για την ουσιαστικότερη κατανόηση των δύο «αντιμαχόμενων» γλωσσών γίνεται μία σύντομη παρουσίαση της αγγλικής και σαφώς μία πιο εμπεριστατωμένη μελέτη για την Εσπεράντο. Οι λόγοι που αναλύεται σε αυτό τον βαθμό η Εσπεράντο αφορούν κυρίως την γνωριμία του αναγνώστη με αυτή. Σκοπός είναι να αποκτήσει ολοκληρωμένη άποψη, γνωρίζοντας από ιστορικά στοιχεία ως τη δομή της, τη δράση των υποστηρικτών της, τη θέση της στον κόσμο και την Ελλάδα και φυσικά την προοπτική για την εξέλιξη της, με σκοπό την διεκδίκηση της θέσης της, όπως αυτός αναδεικνύεται στους σκοπούς της δημιουργίας της, υπό τον Ζάμενχοφ. Εν τέλει, η ερεύνα καταλήγει στην άμεση σύγκριση των δύο αυτών γλωσσών για την διεκδίκηση της γλώσσας ευρείας επικοινωνίας στην Ε.Ε. και παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχει η καθεμία από τις γλώσσες αυτές για να αναλάβει αυτόν το ρόλο.

masterThesis

Αγγλική γλώσσα (EL)
English language (EL)
European Union (EL)
Esperanto (EL)
Εσπεράντο (EL)
Ευρωπαϊκή Ένωση (EL)
Language policy (EL)
Γλώσσα ευρείας επικοινωνίας (EL)


2016-12-08


2022-07-14T11:59:09Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.