Η πολιτική της Αλγερίας μετά τις αραβικές εξεγέρσεις του 2011: εσωτερικές και περιφερειακές διαστάσεις

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Η πολιτική της Αλγερίας μετά τις αραβικές εξεγέρσεις του 2011: εσωτερικές και περιφερειακές διαστάσεις (EL)

Βόλλα, Δήμητρα

aegean

Η συγκεκριμένη εργασία εξετάζει το βαθμό που οι αραβικές εξεγέρσεις επηρέασαν την Αλγερία και μελετά τα αίτια που οδήγησαν στην εσωτερική κρίση που πλήττει την χώρα από το 2019, καθώς και τα αποτελέσματα αυτών των αναταραχών. Η Αλγερία είναι μία χώρα με μεγάλη σημασία, κυρίως εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης και του πλούσιου υπεδάφους της σε ενεργειακά κοιτάσματα. Ωστόσο δεν έχει την ανάπτυξη που θα περίμενε κανείς, λόγω του αυταρχικού καθεστώτος και των παθογενειών που συναντάμε στην δημόσια ζωή και τα συνεπακόλουθα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα που ταλανίζουν τον πληθυσμό και απονομιμοποιούν το καθεστώς. Οι αραβικές εξεγέρσεις είχαν μικρή απήχηση στην Αλγερία, λόγω του γεγονότος ότι η χώρα είχε μέχρι πρόσφατα υποστεί τα δεινά ενός μακροχρόνιου και αιματηρού εμφυλίου πολέμου. Ωστόσο, οι διαδηλώσεις που έγιναν αν και με μικρή συμμετοχή, έφεραν στο προσκήνιο σημαντικά εσωτερικά θέματα, όπως το ζήτημα του εκδημοκρατισμού, της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και των δικαιωμάτων των Βερβέρων. Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης καμία ουσιαστική πρόοδος δεν έγινε και η νέα κρίση ξέσπασε το 2019 με αφορμή την εμμονή του καθεστώτος στην επανεκλογή του απερχόμενου προέδρου. Η ηρεμία φάνηκε να επανέρχεται στην χώρα, όμως τα προβλήματα επιδεινώθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στο καθεστώς. Πολύ περισσότερο που υπάρχει πάντα, και μάλιστα μεγεθυμένη η ισλαμική απειλή. Όσον αφορά την περιφερειακή πολιτική της Αλγερίας μετά το 2011, η αστάθεια που επήλθε στην περιοχή εξ αιτίας της λιβυκής κρίσης αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για το Αλγέρι, ενώ οι σχέσεις του με το Ραμπάτ, παρότι και οι δύο αντιμετωπίζουν την ισλαμική απειλή, παραμένουν ψυχρές. Παράλληλα, η Αλγερία προχωρά και σε συμπράξεις με εξω-συστηματικές δυνάμεις, ενώ αναθεωρεί τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση, η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, επαναφέρει την Αλγερία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προμηθευτή φυσικού αερίου, πράγμα που μπορεί να της παράσχει μία σημαντική οικονομική ώθηση.

masterThesis

πολιτικό Ισλάμ (EL)
Αραβικές εξεγέρσεις (EL)
domestic dimensions (EL)
regional dimensions (EL)
Algerian politics (EL)
κίνημα Χιράκ (EL)


2022-07-10


2022-09-14T07:51:37Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.