Αξιολόγηση κοινωνικό-οικονομικής συνεισφοράς των αλιευτικών καταφυγίων βάσει των αναμενόμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής: η περίπτωση της Λέσβου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2014 (EL)

Αξιολόγηση κοινωνικό-οικονομικής συνεισφοράς των αλιευτικών καταφυγίων βάσει των αναμενόμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής: η περίπτωση της Λέσβου (EL)

Καραμανλίδης, Δημήτριος - Παντελής

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας. (EL)

Στα πλαίσια της παρούσας πτυχιακής εργασίας γίνεται έρευνα στα αλιευτικά καταφύγια της νήσου Λέσβου και στους αλιείς που τα χρησιμοποιούν. Μεγάλη έμφαση δίνεται στην γνώση τους για την κλιματική αλλαγή , τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, καθώς και στην προσφορά των αλιευτικών καταφυγίων τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά στις τοπικές περιοχές. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση, ώστε να συνταχθεί ένα ερωτηματολόγιο, που να ανταποκρίνεται στους έμπειρους αλιείς της Λέσβου, με σκοπό να συλλεχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την διεκπεραίωση της παρούσας έρευνας. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε περιλαμβάνει ένα ερωτηματολόγιο, την χρήση προγράμματος για την στατιστική ανάλυση (SPSS) καθώς και την μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας με σκοπό την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής, των εννοιών της τρωτότητας καθώς και την κοινωνικό-οικονομική συνεισφορά των αλιευτικών καταφυγίων τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Συμπερασματικά τα δεδομένα που πρόεκυψαν αφορούν αρχικά την καταγραφή και των 47 αλιευτικών καταφυγίων της Λέσβου όσο αναφορά την θέση τους, την χρήση καθώς και την πρόσφορα τους τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά. Στα πλαίσια της παρούσας έρευνας επίσης μελετήθηκαν και εξετάστηκαν κατά πόσο εκτεθειμένα είναι τα αλιευτικά καταφύγια στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Εν συνεχεία γίνεται αναφορά στην κατανόηση των όρων της κλιματικής αλλαγής και της τρωτότητας. Κλείνοντας μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η αντίδραση των αλιέων στην πρόθεση τους για βελτίωση των υποδομών των αλιευτικών καταφυγίων.

bachelorThesis

Αλιευτικά καταφύγια (EL)
Climate change (EL)
Lesvos (EL)
Κλιματική αλλαγή (EL)
Λέσβος (EL)
Fishing shelters (EL)


2014


2015-11-17T10:27:37Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.