Invitro and invivo safety evaluation of the bacteriocin producer Streptococcusmacedonicus ACA-DC 198

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Technological Educational Institute of Athens   

Αποθετήριο :
Ypatia - Institutional Repository   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Invitro and invivo safety evaluation of the bacteriocin producer Streptococcusmacedonicus ACA-DC 198 (EN)

Μαραγκουδάκης, Πέτρος Α. (EL)
Παναγιωτοπούλου, Έφη Γ. (EL)
Παπαδέλλη, Μαρίνα (EL)
Γεωργαλάκη, Μαρίνα (EL)
Martinez-Gonzalez, Beatriz (EN)

Σγούρας, Διονύσιος Ν. (EL)
Μεντής, Ανδρέας Φ. (EL)
Πετράκη, Καλλιόπη (EL)
Τσακαλίδου, Έφη (EL)

journalArticle

2015-05-18T13:41:06Z
2015-05-18

2009


Streptococcusmacedonicus ACA-DC 198, a bacteriocin producer isolated from Greek Kasseri cheese, was used in a series of invitro and invivo experiments in order to evaluate its pathogenic potential. The strain was examined invitro for haemolytic activity, antibiotic resistance and presence of pathogenicity genes encountered in Streptococcuspyogenes. Subsequently, the strain was orally administered to mice (8.9 log cfu daily), continuously over a period of 12 weeks, in order to ascertain the effects of its long term consumption on animal health and gastric inflammation. S.macedonicus ACA-DC 198 was found to be non-haemolytic and sensitive to ampicillin, chloramphenicol, ciprofloxacin, erythromycin, streptomycin, tetracycline, and vancomycin, with the only resistance observed against kanamycin. PCR amplification and DNA–DNA hybridization did not reveal the presence of any of the S.pyogenes pathogenicity genes examined, namely emm, scpA, hasA, speB, smez2, speJ, sagAB, hylA, ska, speF, speG, slo, hylP2 and mga. In the mouse study, no detrimental effects were observed in the behaviour, general well being, weight gain and water consumption of the animals receiving S.macedonicus ACA-DC 198. Histologic analysis showed no evidence of inflammation in the stomach of the animals receiving S.macedonicus ACA-DC 198, while faecal microbiological analysis revealed that the strain retained its viability passing through the mouse gastrointestinal tract. Finally, no evidence of translocation to the liver, spleen and mesenteric lymph nodes was observed. In conclusion, none of the examined virulence determinants were detected in S.macedonicus ACA-DC 198 and its long term, high dosage oral administration did not appear to induce any pathogenic effect in mice. (EN)
International Journal of Food Microbiology (EN)


http://lod.nal.usda.gov/15187
http://skos.um.es/unescothes/C00568
Pathogenicity
Τεχνολογία τροφίμων
Chemistry
Μοντέλο ποντικού
http://skos.um.es/unescothes/C01577
Food technology
Χημεία
**N/A**-Τεχνολογία τροφίμων
Παθογένεια
**N/A**-Χημεία
Murine model

Elsevier B.V. (EN)

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. (EL)

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160509002657

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/
campus




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.