Ἀπὸ πότε ἀρχίζει ἡ δημοτική

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Λεξικογραφικόν Δελτίον  | ΕΚΤ eJournals   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Ἀπὸ πότε ἀρχίζει ἡ δημοτική (EL)
Ἀπὸ πότε ἀρχίζει ἡ δημοτική (EN)

Papadopoulos, Anthimos

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion

2024-10-29


Ο συγγραφέας εξετάζει το ζήτημα των απαρχών της Νέας Ελληνικής, επιχειρώντας να χρονολογήσει την πρώτη εμφάνιση βασικών γνωρισμάτων της στην φωνολογία, την μορφολογία και την σύνταξη. Στην φωνολογία εξετάζονται η εμφάνιση των ηχηρών διαρκών [v], [ð], [ɣ], η εξέλιξη των συμφωνικών συμπλεγμάτων από έρρινο ή συριστικό και κλειστό, η απώλεια της ουράνωσης, το προθετικό [a], η απώλεια του ενδοφωνηεντικού [ɣ] και η ανάπτυξη ημιφώνου [j]. Στην Μορφολογία εξετάζονται η προέλευση των ονομάτων σε -έας και -ᾶς, οι ονοματικοί μεταπλασμοί, η αιτιατική πληθυντικού -ες, τα πρωτόκλιτα επίθετα σε -ης, -η, το στερητικό [a], οι μεταπλασμοί του ρήματος και η απώλεια της αύξησης και του αναδιπλασιασμού. Στην σύνταξη εξετάζονται η χρήση της πρόθεσης εἰς αντί ἐν, η χρήση της γενικής ως αντικείμενο, ο χρονικός και επιθετικός προσδιορισμός και η χρήση της προστακτικής αντί της υποτακτικής. (EL)
Ο συγγραφέας εξετάζει το ζήτημα των απαρχών της Νέας Ελληνικής, επιχειρώντας να χρονολογήσει την πρώτη εμφάνιση βασικών γνωρισμάτων της στην φωνολογία, την μορφολογία και την σύνταξη. Στην φωνολογία εξετάζονται η εμφάνιση των ηχηρών διαρκών [v], [ð], [ɣ], η εξέλιξη των συμφωνικών συμπλεγμάτων από έρρινο ή συριστικό και κλειστό, η απώλεια της ουράνωσης, το προθετικό [a], η απώλεια του ενδοφωνηεντικού [ɣ] και η ανάπτυξη ημιφώνου [j]. Στην Μορφολογία εξετάζονται η προέλευση των ονομάτων σε -έας και -ᾶς, οι ονοματικοί μεταπλασμοί, η αιτιατική πληθυντικού -ες, τα πρωτόκλιτα επίθετα σε -ης, -η, το στερητικό [a], οι μεταπλασμοί του ρήματος και η απώλεια της αύξησης και του αναδιπλασιασμού. Στην σύνταξη εξετάζονται η χρήση της πρόθεσης εἰς αντί ἐν, η χρήση της γενικής ως αντικείμενο, ο χρονικός και επιθετικός προσδιορισμός και η χρήση της προστακτικής αντί της υποτακτικής. (EN)


Ελληνική γλώσσα

Ακαδημία Αθηνών, Kέντρον Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων - ΙΛΝΕ (EN)


2945-2759
0400-9169
Λεξικογραφικόν Δελτίον; Τόμ. 3 (1941): Λεξικογραφικόν Δελτίον; 3-56 (EL)
Lexicographic Bulletin; Vol. 3 (1941): Lexicographic Bulletin; 3-56 (EN)

Copyright (c) 2024 Lexicographic Bulletin (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.