Crop protection is the pest control measures applied so that crops to be protected and is considered
as necessary in order the mankind to be fed. Crop protection final goal is the co-existence of strong
agriculture and sustainable environmental natural resources. The successful pest control
management is based on the study of the pest’s biology and their interaction with biotic and abiotic
factors of the agricultural ecosystem in advance. The international trade is always increased nowdays,
so the risk for crop quarantine pests import to new geographical areas is totally increased, as
well. Recently, the very dangerous phytopathogenic bacterium Xylella fastidiosa is scouted
to the olive trees in south Italy causing huge crop losses. Due to the significance of every
crop quarantine pathogen, the most effective control measure against them is the legislativeadministrative
ones. In addition, the relative governmental authorities continuously apply
severe phytosanitary controls to every plant material according to the corresponding EU
Directive (2000/29/EC) and the posterior harmonized Hellenic law (ΠΔ 365/ΦΕΚ 307Α/10-
12-2002). The final goal of the taken phytosanitary approach is the crop quarantine
pathogens to be at lower risk import and spread from other countries into EU. Annual
surveys for the potent existence of any crop quarantine pathogen and officially control
measures applied are both included to the regular phytosanitary control procedures. Any
plant material that is transported into EU area must be labeled with the phytosanitary
passport document, whilst the respective plant material imported from Third World has to
be labeled with the plant health certification.
(EL)
Η φυτοπροστασία αφορά το σύνολο των μέτρων που λαμβάνονται διαφόρων κατηγοριών μέσα
και τεχνικές, για την προστασία της φυτικής παραγωγής προσυλλεκτικά και μετασυλλεκτικά από
τα φυτοπαράσιτα. Η εφαρμογή της κρίνεται απαραίτητη στο πλαίσιο της εξασφάλισης τροφής και
πρώτων υλών, που απαιτούνται για το κοινωνικό σύνολο του ανθρώπου. Στόχος της
φυτοπροστασίας είναι η συνύπαρξη ισχυρής γεωργίας με ένα περιβάλλον που επιβιώνει και για να
είναι αποτελεσματική, απαιτείται αρχικά η μελέτη της βιολογίας των ζωικών εχθρών και
ασθενειών με τους έταιρους βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες του αγροτικού
οικοσυστήματος, ώστε τελικά να πραγματωθεί η, κατά περίπτωση, ορθή διαχείριση των
πληθυσμών και μολυσμάτων τους. Με την αυξημένη διακίνηση ανθρώπων και
εμπορευμάτων, βάσει των κανόνων του ελεύθερου εμπορίου που επιβάλλει ο Παγκόσμιος
Οργανισμός Εμπορίου, ο κίνδυνος για εισαγωγή σε κάθε γεωγραφική περιοχή επιβλαβών
οργανισμών καραντίνας, έχει αυξηθεί σε επικίνδυνο βαθμό (π.χ. πρόσφατα, το βακτήριο
Xylella fastidiosa στα ελαιόδενδρα της νότιας Ιταλίας). Για τα παθογόνα καραντίνας, τα πιο
δραστικά μέτρα καταπολέμησης ανήκουν στην κατηγορία των νομοθετικών-διοικητικών
μέτρων. Από τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες διενεργούνται συνεχώς σε ετήσια βάση
φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι στα εισαγόμενα, παραγόμενα και διακινούμενα φυτά, φυτικά
προϊόντα και λοιπά αντικείμενα (π.χ. ξυλεία) σύμφωνα με το ΠΔ 365/ΦΕΚ 307Α/10-12-
2002, με το οποίο έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η οδηγία 2000/29/ΕΚ του
Συμβουλίου, όπως ισχύει, και στοχεύει στη μείωση του κινδύνου εισαγωγής και διάδοσης
επιβλαβών οργανισμών καραντίνας στην εκάστοτε χώρα και στην ΕΕ. Αυτός ο
φυτοϋγειονομικός έλεγχος περιλαμβάνει το Φυτουγειονομικό Μητρώο, επισκοπήσεις
διαπίστωσης της παρουσίας ή μη ορισμένων επιβλαβών οργανισμών και λήψη επίσημων
μέτρων για την εξάλειψη ή τον περιορισμό των επιβλαβών οργανισμών καραντίνας. Τα
διακινούμενα, εντός της χώρας και την ΕΕ, φυτά, φυτικά προϊόντα και λοιπά αντικείμενα
συνοδεύονται με το Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο, ενώ τα αντίστοιχα εισαγόμενα από
Τρίτες Χώρες συνοδεύονται με το Πιστοποιητικό Φυτοϋγείας.
(EL)