Comparing the effectiveness of tens, ultrasound and manual therapy to patients with chronic neck pain

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Νημερτής
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2018 (EL)

Σύγκριση προσεγγίσεων φυσικών μέσων και χειροθεραπείας σε ασθενείς με χρόνια αυχεναλγία
Comparing the effectiveness of tens, ultrasound and manual therapy to patients with chronic neck pain

Παγάνης, Ευάγγελος
Χατζηανέστη, Σοφία

Κουτσογιάννης, Κωνσταντίνος

Εισαγωγή: ο μηχανικός πόνος στον αυχένα είναι πολύ συχνό κλινικό φαινόμενο για το οποίο πολλοί ασθενείς αναζητούν κάθε χρόνο φυσιοθεραπευτική βοήθεια. Η πάθηση αυτή επηρεάζει την ποιότητα της ζωής τους στην καθημερινότητα και τη λειτουργικότητα τους σε συνήθεις δραστηριότητες. Σκοπός : σκοπός της ερευνητικής μελέτης είναι να διερευνηθεί το αν και κατά πόσο αποτελεσματικές είναι οι φυσιοθεραπευτικές προσεγγίσεις των φυσικών μέσων και της χειροθεραπείας. Μέθοδος: στην έρευνα συμμετείχαν 20 ασθενείς από 21 έως 58 ετών. Τυχαία χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Η ομάδα Α έλαβε προσέγγιση θεραπευτικού υπερήχου και TENS. Η ομάδα Β έλαβε προσέγγιση με θεραπευτικές ασκήσεις, ειδικές τεχνικές κινητοποίησης και μάλαξη. Και οι δυο ομάδες έλαβαν εργονομικές συμβουλές. Η παρέμβαση διήρκησε 2-3 εβδομάδες και έλαβαν 5 συνεδρίες συνολικά. Για την διεξαγωγή αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκε οπτική αναλογική κλίμακα και το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης λειτουργικότητας NDI. Για την ανάλυση αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα στατιστικής ανάλυσης spss. Αποτελέσματα: Με βάση τις στατιστικές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν και στις 2 ομάδες οι μέθοδοι θεραπείας ήταν αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στην αυχενική μοίρα. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν, σε γενικές γραμμές, αισθητή βελτίωση στην ένταση του πόνου και στη λειτουργικότητας των ασθενών από τις αρχικές μετρήσεις σε σύγκριση με τις επόμενες. Αυτές οι διαφορές ήταν στατιστικά σημαντικές (p<0.005). Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι στην ομάδα Α υπήρξε ελαφρώς μεγαλύτερη βελτίωση των ποιοτικών δεδομένων. Συμπεράσματα: υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της χρόνιας αυχεναλγίας, οι οποίες είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικές και ενδείκνυνται για τη συγκεκριμένη παθολογία. οι προσεγγίσεις που επιλέχτηκαν είχαν θετικά αποτελέσματα αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να βρεθούν η πιο κατάλληλες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των ασθενών αυτών.  

Πτυχιακή Εργασία

Σπονδυλική στήλη
Αυχεναλγία
Αυχενική μοίρα
Φυσικά μέσα
Χειροθεραπεία


Ελληνική γλώσσα

2018
2018-04-19T07:49:48Z


ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.