The role of plyometric exercise in rehabilitation of lower limb injuries

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Νημερτής
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2018 (EL)

Ο ρόλος της πλειομετρικής εξάσκησης στην αποκατάσταση τραυματισμών στο κάτω άκρο
The role of plyometric exercise in rehabilitation of lower limb injuries

Μασούρας, Ευάγγελος
Σταυράκης, Δημήτριος

Τσέπης, Ηλίας

Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως βασικό της στόχο την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της πλειομετρικής εξάσκησης στην αποκατάσταση τραυματισμών στο κάτω άκρο. Έτσι γίνεται παρουσίαση των βασικών συστατικών αυτού του είδους της άσκησης και παρουσίαση ερευνών με στόχο να κατανοηθεί η σπουδαιότητα της ενσωμάτωσής της σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης. Αρχικά, γίνεται μια ιστορική αναδρομή όσον αφορά την πλειομετρική εξάσκηση και περιγράφεται ο συνδυασμός των 3 φάσεων που πρέπει να εκτελεστούν ορθά για την ολοκλήρωση της πλειομετρικής δραστηριότητας. Επιπλέον παρουσιάζονται αναλυτικά οι μηχανικές, νευροφυσιολογικές και νευρομυϊκές προσαρμογές που προκαλούνται κατά την εκτέλεσή της, οι παράμετροι και τα βασικά συστατικά που περιλαμβάνει ενα πλειομετρικό πρόγραμμα καθώς και τα απαραίτητα κριτήρια για τη συμμετοχή σε αυτό. Ακολούθως, δίνεται έμφαση στο ρόλο της ως μέσο αξιολόγησης της λειτουργικής ικανότητας του ασθενή μετά από τραυματισμούς όπως η λειτουργική αστάθεια της ποδοκνημικής, η μηνισκεκτομή και ο τραυματισμός του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Γίνεται εκτενής παρουσίαση των δοκιμασιών αλμάτων για την αξιολόγηση της ετοιμότητας του ασθενή να επιστρέψει στο προ-τραυματισμού επίπεδο και επισημαίνεται η σημασία της σωστής τεχνικής προσγείωσης και της ορθής εμβιομηχανικής της κίνησης. Στη συνέχεια η εργασία πραγματεύεται την αποτελεσματικότητά της ως μέσο αποκατάστασης. Για το λόγο αυτό εξετάζονται έρευνες που αναλύουν προγράμματα, των οποίων βασικό στοιχείο αποτελεί η πλειομετρική εξάσκηση, για την αποκατάσταση για τραυματισμούς του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, τα διαστρέμματα και τη χρόνια αστάθεια της ποδοκνημικής, τραυματισμούς στον αχίλλειο τένοντα καθώς και για άλλους όπως ο πρόσθιος πόνος στο γόνατο και η φλεγμονή της περιτονίας στην κνήμη. Βάσει των συμπερασμάτων που προκύπτουν από την προσεκτική ανάλυση των ερευνών, η πλειομετρική εξάσκηση υποδεικνύεται ως ένα αξιόπιστο και κατάλληλο μέσο για την πρόληψη και την αξιολόγηση της λειτουργικής ετοιμότητας του αθλητή. Όσον αφορά την αποκατάσταση τραυματισμών του κάτω άκρου, κρίνεται αποτελεσματική κυρίως στα τελευταία στάδια του εκάστοτε πρόγράμματος πριν την επιστροφή στη δραστηριότητα, ενώ συγκεκριμένα στα αθλήματα προσομοιάζει καταστάσεις φόρτισης που συναντώνται σε αγωνιστικό ή προπονητικό επίπεδο αποτελώντας έτσι βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι στην αθλητική αποκατάσταση.

Πτυχιακή Εργασία

Αποκατάσταση τραυματισμών ποδοκνημικής αρθρωσης
Αποκατάσταση τραυματισμών κάτω άκρων
Έκκεντρη άσκηση
Αποκατάσταση τραυματισμών στον αχίλλειο τένοντα
Πλειομετρική εξάσκηση


Ελληνική γλώσσα

2018
2018-11-09T11:57:53Z


ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.