Διατροφικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα των ιχθύων

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Πανεπιστήμιο Πατρών   

Αποθετήριο :
Νημερτής   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Nutritional effects on the immune system of fish
Διατροφικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα των ιχθύων

Κάππος, Παναγιώτης Αλέξιος

Kappos, Panagiotis Alexios

2023-09-11
2023-09-14T08:53:35Z


Ενώ η διατροφή είναι υψίστης σημασίας για τη γενική ευημερία του εκτρέφονται ψάρια στην υδατοκαλλιέργεια, μπορεί επίσης να έχει ιδιαίτερη επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα των εκτρεφόμενων οργανισμών που, με τη σειρά του, είναι επίσης πρωταρχικής σημασίας σημασία για την υγεία του οργανισμού ενόψει της ιδιαιτερότητας αυτού του συστήματος ρόλο στη διατήρηση της κλινικής και της επιδημιολογικής ισορροπίας έναντι του αναρίθμητες βιολογικές απειλές για την ομοιόσταση όλων των ατόμων σε οποιαδήποτε πληθυσμός.
While nutrition is of paramount importance for the general well-being of the reared fish in aquaculture, it can also have special influence on the immune system of the reared organisms which, in turn, is also of paramount importance for the health of the organism in view of this system’s particular role in maintaining the clinical and the epidemiological balance vis-à-vis the innumerable biological threats to the homoeostasis of all individuals in any population. This particular dimension of fish nutrition is the subject of this post-graduate dissertation. The wide-ranging topics of the subject encompass all the possible impacts of the nutritional status of the animals which might be affecting their immune system capacities. A great number of vitamins, trace elements, aminoacids and fatty acids have been shown by various studies, summarized herein, to be essential for maintaining or, on occasion, even improving the normal functions of the fish immune system. On the other hand, nutritional deficiencies and imbalances could have negative effects on the system, thus compromising its role as a natural defence of the entire organism against pathogenic entities. From the literature reviewed herein, the immunological significance of supplementing the ‘usual’ fish feedstuffs with antioxidant vitamins and minerals has become apparent. However, for each dietary factor or combinations thereof the dosaging could be particularly important for achieving the desirable effect. As regards the timing of such nutritional attempts at boosting the performance of the immune system, this is also a serious issue as the possibilities are better in anticipation rather than in the aftermath of immunodepressive events or conditions so as to avoid the negative impacts of such cases. There are, also, positive cases for seeking to optimize the immune responses notably when carrying out vaccination procedures. Finally, the fish species, biological stage and ambient factors might determine the outcome of this kind of interventions and, therefore, a lot more of research is called for in order to clarify and, if possible, to standardise the dosages of each and every nutritional factor and their combinations with regard to the particular immunological mechanisms they might aff ect and modulate. The benefits of such studies, in terms of disease resistance, can be evidently considerable with all positive implications for both the fishfarming industry and its natural environment.


Ανοσοποίηση ιχθύων
Immunization of fish
Nutrition of fish
Διατροφή ιχθύων


http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/
Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.