Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Νημερτής
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Ανάπτυξη εικονικού μουσείου
Development of virtual museum

Δραγουμάνος, Σταμάτης

Παπαθεοδώρου, Θεόδωρος
Dragoumanos, Stamatis
Τσακαλίδης, Αθανάσιος
Λυκοθανάσης, Σπυρίδον

The process of collection and analysis of requirements and the design and development of the application is presented in this project. The performance of application that is developed is considered to be satisfactory. By embedding the dynamic downloading algorithm, there is no need for prefetching of the 3D objects and that leads to very small waiting time for the application to start running. Meanwhile the 3D objects are downloaded while the user walks through the scene. In scenes like virtual museums etc where the user doesn’t walk fast from one room to the other, but stays in front of an object to get more info, the walkthrough is continuous and the downloading process isn’t noticeable by the user. Also, the database has such a design that can easily include well known standards for museum exhibits. Apart from the client application, the data stored can be retrieved from portals and thus a site edition of the virtual museum is easy to be done.
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται η διαδικασία ανάλυσης απαιτήσεων, σχεδιασμού και υλοποίησης ενός δικτυακού τρισδιάστατου μουσείου. Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα συνεντεύξεων με πιθανούς χρήστες, και η διαδικασία ανάλυσης των απαιτήσεων που θα έχουν από μία τέτοια εφαρμογή, η διαδικασία σχεδιασμού των υποσυστημάτων της εφαρμογής και η υλοποίηση τους. Η εφαρμογή έχει ικανοποιητική απόδοση, ενώ με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του συστήματος δυναμικής μεταφόρτωσης αντικειμένων, δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ξεκινάει την περιήγηση του στον χώρο του μουσείου ενώ ταυτόχρονα να μεταφορτώνονται τα αντικείμενα στο παρασκήνιο. Έτσι ο χρόνος αναμονής για την εκκίνηση της εφαρμογής είναι μικρός και σε εφαρμογές όπου αναμένεται ο χρήστης να κινείται αργά μέσα στον χώρο ζητώντας πληροφορίες για τα εκθέματα η περιήγηση γίνεται ομαλά, χωρίς να αντιληφθεί την διαδικασία μεταφόρτωσης. Επίσης ο σχεδιασμός της βάσης δεδομένων είναι τέτοιος ώστε να είναι επεκτάσιμος και να μπορεί να ακολουθήσει τα πρότυπα (standards) που δίνονται από διεθνείς οργανισμούς για την περιγραφή μουσειακών εκθεμάτων, ενώ είναι εύκολη η χρήση της ίδιας βάσης για την εξόρυξη της πληροφορίας σε απλή πύλη (portal).

Working Paper

Virtual museum
Δυναμική μεταφόρτωση
Dynamic downloading
006
Εικονικό μουσείο
Τρισιδιάστατα γραφικά
3D graphics


Η ΒΥΠ διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή στο βιβλιοστάσιο διδακτορικών διατριβών που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου της.

Ελληνική γλώσσα

2008-02-11T07:48:11Z
2007-12-18





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.