Παρεμβάσεις και επανεμφανίσεις ρεμάτων στον αστικό χώρο. Η περίπτωση του Καίρατου ποταμού.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Παρεμβάσεις και επανεμφανίσεις ρεμάτων στον αστικό χώρο. Η περίπτωση του Καίρατου ποταμού. (EL)

Χυσόλι, Έντις (EL)

ntua (EL)
Κλαμπατσέα, Ρένα (EL)
Θεωδορά, Παναγιώτα (EL)
Σερράος, Κωνσταντίνος (EL)

Στις λίγες δεκαετίες ζωής της επιστημονικής, επαγγελματικής και διοικητικής δραστηριότητας, που αποκαλούμε σχεδιασμό του χώρου ή χωροταξία δεν θα ήταν υπερβολή αν ισχυριζόμαστε πως υπήρξε μια σταδιακή υποχώρηση της αναγκαίας συνάρτησης με τους φυσικούς πόρους και μια σταδιακή επικράτηση της συνάρτησης με τις οικονομικές δραστηριότητες. … Πόροι, όπως η ενέργεια, το νερό, το έδαφος, η χλωρίδα και η πανίδα, έτειναν σιγά-σιγά να παίρνουν δεύτερη θέση σε σχέση με την κατανομή της βιομηχανίας, των οικισμών και γενικά των αστικοποιημένων περιοχών, των τουριστικών ζωνών, και των αξόνων μεταφορών. (Βασενχόβεν Λ, Σαπουντζάκη Κ, Το παρόν και το μέλλον της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα, δημοσιευμένο στο waterinfo.gr/eedyp/hydrothemata.html) Στην παρούσα εργασία γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης της αξίας των γραμμικών υδάτινων στοιχείων στον αστικό χώρο. Τις τελευταίες δεκαετίες οι συνεχείς ανθρωπογενείς αλλοιώσεις είχαν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των ρεμάτων και κατά συνέπεια την υποβάθμιση του αστικού χώρου. Στόχος αυτής της εργασίας είναι να μελετήσει τα ρέματα ως αντικείμενο αστικού, πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού. Εξετάζονται οι λόγοι που οδήγησαν στην εξαφάνιση των ρεμάτων από τον αστικό ιστό, αλλά και οι λόγοι που πλέον η ανάγκη για επαναφορά τους θεωρείται επιτακτική. Γίνεται μια προσπάθεια απάντησης σε ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των ρεμάτων στις πόλεις. Κατά πόσο, με τη βοήθεια του σχεδιασμού τα ρέματα, μπορούν να έχουν ενεργό ρόλο, όχι μόνο ως φυσικά στοιχεία, αλλά ως στοιχεία του σχεδιασμού που λειτουργούν υπέρ της συνοχής του αστικού χώρου, συμβάλλοντας στην λειτουργική, αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων. Παρουσιάζεται η θέση και η σημασία των ρεμάτων στις αστικές περιοχές και στη σύγχρονη ελληνική πόλη. Στη συνέχεια αναλύεται η αντιμετώπιση των ρεμάτων μέσω του θεσμικού πλαισίου και μελετώνται περπτώσεις διεθνών παραδειγμάτων και εκτενέστερα παρουσιάζεται η περίπτωση του Καίρατου ποταμού στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εξετάζεται η κατάστασή του σήμερα και προτείνοται λύσεις για την προστασία, διαχείριση, ανάδειξη και ένταξή του στο περιβάλλον τις πόλης. (EL)
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μεταπτυχιακή εργασία. Διεπιστημονικό - Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) "Αρχιτεκτονική - Σχεδιασμός του Χώρου : Πολεοδομία - Χωροταξία (Κατ. Β')" (EL)

masterThesis (EL)

Αστικό περιβάλλον (EL)
Καίρατος (EL)
Ρέματα (EL)
Επανεμφάνιση (EL)


Ελληνική γλώσσα

2014-09-12





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.