Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η εκτίμηση της τεχνικής αποδοτικότητας των ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα, το έτος 2012-2013. Η εκτίμηση έγινε με χρήση της Περιβάλλουσας Ανάλυσης Δεδομένων (Data Envelopment Analysis-DEA) και του Στοχαστικού Ορίου Παραγωγής (Stochastic
Frontier Analysis-SFA). Tα στοιχεία προέρχονται από πρωτογενείς (ICAP, και επιτόπιες έρευνες) και δευτερογενείς (Eurostat, ΕΛΣΤΑΤ, ΣΕΤΕ και UNWTO) πηγές. Το δείγμα των επιχειρήσεων που αναλύεται είναι περίπου το 10% των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας. Ως εισροές χρησιμοποιήθηκαν ο αριθμός των εργαζομένων και το πλήθος των κλινών, ενώ ως εκροές ο Κύκλος εργασιών και η Μέση τιμή δωματίου. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων κατά DEA και SFA αναφέρεται σε επίπεδο χώρας και αναλύονται κατά περιφέρεια, αστέρια και μέγεθος επιχειρήσεων. Σε επίπεδο μεγέθους επιχειρήσεων, την καλύτερη τεχνική αποδοτικότητα εμφανίζουν οι «Μεγάλες» επιχειρήσεις, ενώ τη μικρότερη αποδοτικότητα έχουν οι «Μικρές» επιχειρήσεις. Κατά SFA, οι «Μεγάλες» ξενοδοχειακές μονάδες είναι οι τεχνικά πιο αποδοτικές. Η κατάταξη σε αστέρια μας εμφανίζει εκείνα των 5 αστέρων με την καλύτερη τεχνική αποδοτικότητα, ενώ τελευταία έρχονται τα ξενοδοχεία του 3 αστέρων κατά DEA και του 1 αστέρος
κατά SFA. Τέλος, σε επίπεδο περιφερειών, την υψηλότερη αποδοτικότητα κατά SFA εμφανίζουν οι περιφέρειες των Ιονίων Νήσων και του Νοτίου Αιγαίου. Οι περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Πελοποννήσου εμφανίζουν την υψηλότερη τεχνική αποδοτικότητα κατά DEA. Οι περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Αττικής και
Ηπείρου εμφανίζουν τη χαμηλότερη τεχνική αποδοτικότητα, αντίστοιχα. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η μελέτη μας έδειξε ότι κατά το εξεταζόμενο έτος ο κλάδος των ξενοδοχείων στην Ελλάδα υποαπασχολεί τις εισροές, του με αποτέλεσμα να
μην επιτυγχάνει τη μεγιστοποίηση των εκροών του.
(EL)
The purpose of this thesis is to measure the technical efficiency of
hotels in Greece, for the year 2012‐2013. The technical efficiency
was estimated using the methods of Data Envelopment Analysis
(DEA) and Stochastic Frontier Analysis (SFA), respectively. The
data were obtained from primary (ICAP and personal research) as
well as from secondary sources (SETE, ELSTAT and UNWTO).
Our sample represents 10% of the total number of hotels in
Greece, which suffices to provide reliable results. The number
of employees, and the number of rooms were considered as inputs, while turnovers and average room price were considered
as outputs. The results have been analysed by region, stars and
enterprise size. Regarding the hotel size, “Large hotels” experience the highest technical levels of efficiency, while
the least technically efficient are the “Small hotels” and “Micro
hotels”. The Star classification shows that five ‐ star hotels are
the most efficient while three ‐ star and one ‐ star hotels are the
least efficient. Finally, regarding the classification by region, the
most efficient regions are the Ionion Islands and South Aegean (95.4%) by means of SFA, while the regions of South Aegean
and Peloponnese are the most efficient by means of DEA.
(EN)