Αποθείωση μέσων κλασμάτων πετρελαίου με χρήση ιοντικών υγρών

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Αποθείωση μέσων κλασμάτων πετρελαίου με χρήση ιοντικών υγρών (EL)

Συντυχάκη, Ελένη

Καρώνης, Δημήτριος
Δέτση, Αναστασία
Πασαδάκης, Νικόλαος
Κορδάτος, Κωνσταντίνος
Ζαννίκος, Φανούριος
Κορδούλης, Χρήστος
Φιλιππόπουλος, Κωνσταντίνος
ntua (EL)
Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (EL)

Η παρούσα διδακτορική διατριβή επικεντρώνεται στο ζήτημα της βαθιάς αποθείωσης μέσων κλασμάτων πετρελαίου με ήπιες και εναλλακτικές μεθόδους όπως η οξειδωτική και η εκχυλιστική αποθείωση. Η εργασία εστιάζει στη μελέτη τόσο διυλιστηριακών τροφοδοσιών, όσο και μοντέλων καυσίμων. Η καινοτομία της μεθόδου που εφαρμόστηκε, έγκειται στο συνδυασμό του ευρύτατα διαδεδομένου συστήματος υπεροξειδίου του υδρογόνου και οξικού οξέος, με ένα «πράσινο» εκχυλιστικό μέσο όπως είναι τα ιοντικά υγρά. Τα ιοντικά υγρά λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων τους έχουν αξιοποιηθεί για την αποθείωση τροφοδοσιών χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκαν τροφοδοσίες υψηλότερης περιεκτικότητας σε θείο από εκείνες που εμφανίζονται συχνά στην βιβλιογραφία. Ένα επιπλέον στοιχείο καινοτομίας της παρούσας εργασίας είναι η σύνθεση μητρών τροφοδοσιών και μοντέλων τροφοδοσιών και η προσομοίωσή τους με τα διυλιστηριακά τους ανάλογα. Είναι άξιο αναφοράς ότι μοντέλα τροφοδοσιών αντίστοιχα των μέσων αποσταγμάτων πετρελαίου, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα ως προς τη σύστασή τους και δεν είχαν μέχρι πρότινος παρουσιαστεί στην υφιστάμενη διεθνή βιβλιογραφία. (EL)

doctoralThesis

Εκχύλιση (EL)
Οξείδωση (EL)
Ιοντικά υγρά (EL)
Αποθείωση (EL)
Πετρέλαιο (EL)


Ελληνική γλώσσα

2021-07-06





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.