Πόλεις σε Κρίση: Πολιτικές, πολιτικά υποκείμενα, διακυβέρνηση και πολεοδομική πρακτική στην Αθήνα και την Βαρκελώνη (2007-2019)

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Πόλεις σε Κρίση: Πολιτικές, πολιτικά υποκείμενα, διακυβέρνηση και πολεοδομική πρακτική στην Αθήνα και την Βαρκελώνη (2007-2019) (EL)

Πούλιος, Δημήτρης

Μπακογιάννης, Θύμιος
Λαμπριανίδης, Λόης
Στρατηγέα, Αναστασία
Κλαμπατσέα, Ειρήνη
Βλαστός, Θάνος
Γιαννακούρου, Γεωργια
Παγώνης, Θάνος
Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού (EL)
ntua (EL)

Αντικείμενο και σκοπός της διατριβής είναι η μελέτη των Αστικών Πολιτικών (Urban Politics) την περίοδο 2007-2019 με μελέτη περίπτωσης τις πόλεις της Αθήνας και της Βαρκελώνης, με ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις πολιτικών μετασχηματισμών και αλλαγών στη χάραξη πολιτικής γύρω από το πόλης και το χώρο γενικότερα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την εξέταση όλων εκείνων των παραγόντων, συνθηκών και, υποκειμένων που επηρεάζουν την εξέλιξη και διαμόρφωση των πολιτικών. Τρείς είναι οι ενότητες ερωτημάτων πάνω στα οποία στηρίχθηκε η έρευνα: Α. Η πρώτη αφορά την θεωρία των Αστικών Πολιτικών και την διαμόρφωση ενός μεθοδολογικού πλαισίου αξιολόγησης. Με ερωτήματα όπως: • Τι είναι οι Αστικές Πολιτικές; Πώς τις προσεγγίζουμε; Τι μελετάμε όσον αφορά τις Αστικές Πολιτικές; Στην κατεύθυνση η έρευνα επικεντρώνεται περισσότερο στις πολιτικές (policies) και λιγότερο στη πολιτική (politics). Ενώ γίνεται μια προσπάθεια συσχέτισης των πολιτικών εξελίξεων με την διαδικασία χάραξης πολιτικών (politics vs policies). • Ποια μπορεί να είναι η μέθοδος αξιολόγησης; Τι σημαίνει επιτυχία και αποτυχία στις πολιτικές; Πως αξιολογείται; Πως καθορίζεται ένα επιτυχημένο παράδειγμα (best practice); Κάνοντας μια προσπάθεια διαμόρφωσης κριτηρίων και ενός μεθοδολογικού πλαισίου αξιολόγησης των πολιτικών. Β. Η δεύτερη ενότητα ερωτημάτων αφορά τις μελέτες περίπτωσης της Αθήνας και της Βαρκελώνης όπου εξετάζεται και η ιστορική εξέλιξη των πολιτικών και συγκεκριμένα η περίοδος της οικονομικής κρίσης 2007-2019. Με ερωτήματα όπως: • Πώς διαμορφώθηκαν οι πολιτικές τις προηγούμενες δεκαετίες στην Αθήνα και τη Βαρκελώνη; Ποιο μοντέλo ακολουθήθηκε; Ποιοι παράγοντες τις καθόρισαν; Πώς αξιολογούνται και κρίνονται; • Πώς επηρέασε η κρίση την Αθήνα και τη Βαρκελώνη; Πώς αυτό αποτυπώνεται; Μετασχηματίστηκαν οι πολιτικές στην Αθήνα και τη Βαρκελώνη για να αντιμετωπίσουν ή να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της ύφεσης; Και σε ποια κατεύθυνση; Γ. Η τελευταία ενότητα ερωτημάτων εξετάζει τις επιπτώσεις της κρίσης πάνω στην παραγωγή «μοντέλων» και θεωριών. Με ερωτήματα όπως: • Τι συμπεράσματα προκύπτουν γενικότερα για τις αστικές πολιτικές και τη διαμόρφωσή τους στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης; Αποτελεί η κρίση και κρίση των θεωριών αυτών; Υπάρχουν ενδείξεις μετασχηματισμών ή καινοτομίας; Είναι η κρίση μια τομή για τις περιπτώσεις της Αθήνας και της Βαρκελώνης; (EL)

doctoralThesis

Οικονομική Κρίση (EL)
Βαρκελώνη (EL)
Αστικές Πολιτικές (EL)
Αθήνα (EL)
Πόλεις (EL)


Ελληνική γλώσσα

2021-05-15





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.