Από τον Σωκράτη στον Θουκυδίδη: Η γνώση ως πηγή αυτοβελτίωσης και συλλογικής συνείδησης

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ελληνογερμανική Αγωγή   

Αποθετήριο :
Open Schools Journal for Open Science  | ΕΚΤ eJournals   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Από τον Σωκράτη στον Θουκυδίδη: Η γνώση ως πηγή αυτοβελτίωσης και συλλογικής συνείδησης (EL)
Από τον Σωκράτη στον Θουκυδίδη: Η γνώση ως πηγή αυτοβελτίωσης και συλλογικής συνείδησης (EN)

Λεοντίου, Πηνελόπη

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion

2024-12-23


Η αναζήτηση της γνώσης σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο υπήρξε διαχρονικό ζήτημα που απασχόλησε, φωτεινά πνεύματα της ανθρωπότητας. Ξεκινώντας από την αυτογνωσία του Σωκράτη και τις μεθόδους αναζήτησης της αλήθειας διερευνούμε τη γνώση του εαυτού μας ως το πρώτο βήμα επαναπροσδιορισμού της θέσης του ατόμου στον κόσμο. Παράλληλα εξετάζοντας τις πρώτες προσπάθειες καταγραφής της ιστορίας από τον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη επιδιώκουμε και φωτίσουμε τον ρόλο της γνώσης και την αξία της, αφού αποτέλεσε αφετηρία εθνικής και συλλογικής συνειδητοποίησης αλλά και έναυσμα προβληματισμού ως προς τα αίτια και τις συνέπειες των ανθρώπινων επιλογών. Στόχος της έρευνας μας είναι να αποδείξουμε ότι η γνώση, η καταγραφή και η προσέγγιση της, αποτελούν το πρώτο και σπουδαιότερο βήμα στην εξέλιξη της ανθρωπότητας. (EL)
Η αναζήτηση της γνώσης σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο υπήρξε διαχρονικό ζήτημα που απασχόλησε, φωτεινά πνεύματα της ανθρωπότητας. Ξεκινώντας από την αυτογνωσία του Σωκράτη και τις μεθόδους αναζήτησης της αλήθειας διερευνούμε τη γνώση του εαυτού μας ως το πρώτο βήμα επαναπροσδιορισμού της θέσης του ατόμου στον κόσμο. Παράλληλα εξετάζοντας τις πρώτες προσπάθειες καταγραφής της ιστορίας από τον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη επιδιώκουμε και φωτίσουμε τον ρόλο της γνώσης και την αξία της, αφού αποτέλεσε αφετηρία εθνικής και συλλογικής συνειδητοποίησης αλλά και έναυσμα προβληματισμού ως προς τα αίτια και τις συνέπειες των ανθρώπινων επιλογών. Στόχος της έρευνας μας είναι να αποδείξουμε ότι η γνώση, η καταγραφή και η προσέγγιση της, αποτελούν το πρώτο και σπουδαιότερο βήμα στην εξέλιξη της ανθρωπότητας. (EN)


Open Schools Journal for Open Science

Ελληνική γλώσσα

Ellinogermaniki Agogi (EN)


2623-3606
Open Schools Journal for Open Science; Vol. 7 No. 2 (2024): Open Schools Journal for Open Science - Special Issue -IDEA Conference Proceedings (EN)

Copyright (c) 2024 Πηνελόπη Λεοντίου (EN)
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.