δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Η επίδραση της προπόνησης με αλτικές ασκήσεις χαμηλής έντασης στο κάθετο άλμα, προέφηβων αθλητριών πετοσφαίρισης
Αντικείμενο της έρευνας ήταν η πιθανή αποτελεσματικότητα ενός προπονητικού προγράμματος αλτικότητας στη βελτίωση του κατακόρυφου άλματος με ταλάντευση (CΜJ) στο κατακόρυφο άλμα με ταλάντευση και αιώρηση των χεριών (CMJas) και άλματος από ύψος πτώσης 20 εκ (DJ). Το δείγμα αποτέλεσαν 24 πετοσφαιρίστριες 10 – 12 ετών οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πειραματική ομάδα (ΠΟ), εφάρμοσε εκτός της τυπικής προπόνησης πετοσφαίρισης ένα πρόγραμμα πλειομετρικών ασκήσεων χαμηλής έντασης για πέντε (5) εβδομάδες. Η ομάδα ελέγχου (ΟΕ) εφάρμοσε μόνο το τυπικό πρόγραμμα πετοσφαίρισης. Οι αθλήτριες υποβλήθηκαν σε αρχική και τελική μέτρηση.
Για την στατιστική επεξεργασία των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ανάλυση διακύμανσης δύο παραγόντων [ Ομάδες (2) x Μετρήσεις (2) ] με επαναλαμβανόμενες μετρήσεις στον δεύτερο παράγοντα, για να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν διαφορές στις μετρήσεις των ομάδων και να εξετασθεί η αλληλεπίδρασή τους στις μεταβλητές που μετρήθηκαν. Ως επίπεδο σημαντικότητας ορίσθηκε το p<0,05. Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι η ΠΟ παρουσίασε στο CΜJ στατιστικά σημαντικές διαφορές συγκριτικά με την αρχική μέτρηση και την ΟΕ κατά 15,3% και 11,3%, αντίστοιχα (p<0.05). Στο CMJas η ΠΟ παρουσίασε στατιστικά σημαντικές διαφορές συγκριτικά με την αρχική μέτρηση και την ΟΕ κατά 17,8% και 13,1%,αντίστοιχα (p<0,05). Επίσης στο DJ, η ΠΟ παρουσίασε στατιστικά σημαντικές διαφορές συγκριτικά με την αρχική μέτρηση και την ΟΕ κατά 22,2% και 20,1%, αντίστοιχα (p<0,05).
Η αύξηση που καταγράφηκε και στα τρία είδη αλμάτων μπορεί να αποδοθεί στη βελτίωση της λειτουργίας του κύκλου διάτασης - βράχυνσης και κατ’ επέκταση της ισχύος. Το συγκεκριμένο παρεμβατικό πρόγραμμα πλειομετρικών ασκήσεων μπορεί να βελτιώσει την κατακόρυφη αλτικότητα σε προέφηβες αθλήτριες πετοσφαίρισης και προτείνεται σε προπονητές αναπτυξιακών τμημάτων ανάλογης ηλικίας.
(EL)
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Η επίδραση της προπόνησης με αλτικές ασκήσεις χαμηλής έντασης στο κάθετο άλμα, προέφηβων αθλητριών πετοσφαίρισης
Η επίδραση της προπόνησης με αλτικές ασκήσεις χαμηλής έντασης στο κάθετο άλμα, προέφηβων αθλητριών πετοσφαίρισης
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.