Ψυχολογία αθλητών αντισφαίρισης στις αναπτυξιακές ηλικίες

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών   

Αποθετήριο :
Πέργαμος   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Ψυχολογία αθλητών αντισφαίρισης στις αναπτυξιακές ηλικίες

ΖΕΗ ΕΡΜΙΝΑ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (EL)
Ευθυμίου Άννα-Μαρία (EL)
ZEI ERMINA-PANAGIOTA (EN)
Efthymiou Anna-Maria (EN)

born_digital_graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

2018


Ο σκοπός αυτής της εργασίας ήταν να ερευνηθούν οι ιδιότητες του άγχους και της ανησυχίας καθώς και η σχέση τους με την απόδοση σε παίδες κι έφηβους αθλητές της αντισφαίρισης. Η ικανότητα αντιμετώπισης των παραγόντων της πίεσης και του άγχους αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος του αθλητισμού. Για τις ανάγκες του σκοπού της εργασίας πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση καθώς και έρευνα στην οποία χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο των Α. Λιάκου και C.D. Spielberger State Trait Anxiety Inventory STAI το οποίο αποτελεί Ερωτηματολόγιο αξιολόγηση άγχους. Οι συμμετέχοντες σ’ αυτή την έρευνα ήταν 20 άτομα συνολικά, 10-13 ετών τα οποία ήταν αθλητές/τριες τένις. Οι αθλητές/τριες προέρχονται και αθλούνται στο σύλλογο αντισφαίρισης Εκπαιδευτηρίων Δούκα. Μοιράστηκαν και συλλέχθηκαν 20 ερωτηματολόγια. Τα ερωτηματολόγια ήταν σωστά συμπληρωμένα και υπήρχε βοήθεια καθ’ όλη την διάρκεια συμπλήρωσής τους από τις συντάκτριες. Η περίοδος που μοιράστηκαν τα ερωτηματολόγια ήταν τον Μάιο – Ιούνιο 2016. Υπήρξε η συγκατάθεση των γονιών - κηδεμόνων των παιδιών για την συμπλήρωση των ερωτηματολογίων οι οποίοι παρευρίσκονταν καθ’ όλη την διάρκεια της συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου. Οι ίδιοι έκριναν ότι τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν την έννοια των ερωτήσεων 18, 20 (οι οποίες και απευθύνονται σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα) και οι οποίες δεν απαντήθηκαν από τα παιδιά. Η ανάπτυξη του CSAI-2 επιτρέπει στους ερευνητές την αξιόπιστη μέτρηση του γνωστικού άγχους, του σωματικού άγχους, του βαθμού αυτοπεποίθησης και της έλλειψης συγκέντρωσης του ατόμου. Επιπροσθέτως, η ανάπτυξη των πολλαπλών σχεδιασμών έρευνας παρέχει μία μέθοδο για την εξέταση των παρεμβάσεων της μείωσης του άγχους. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες των αθλητών, στο πλαίσιο της αθλητικής ψυχολογίας ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. (EL)
ΝΟ (EN)

Εκπαίδευση – Αθλητισμός (EL)
Education - Sport science (EN)

Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.