Συγκριτική επιδημιολογία των καρκίνων λάρυγγα και φάρυγγα

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
University of Athens   

Αποθετήριο :
Pergamos Digital Library   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Συγκριτική επιδημιολογία των καρκίνων λάρυγγα και φάρυγγα

Νικολόπουλος Ηλίας (EL)

born_digital_thesis
Διδακτορική Διατριβή (EL)
Doctoral Dissertation (EN)

2013


Η παρούσα μελέτη διεξήχθη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πολυκεντρικής έρευνας ARCAGE. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε σε τέσσερα νοσοκομεία της Αθήνας μεταξύ του 2002-2005. Η έρευνα είχε σχεδιασμό μελέτης ασθενών-μαρτύρων. Συμμετείχαν 108 ασθενείς με καρκίνο λάρυγγα, 58 ασθενείς με καρκίνο φάρυγγα και 194 νοσοκομειακοί μάρτυρες. Μελετήθηκαν οι παράγοντες κινδύνου του καρκίνου του λάρυγγα και του καρκίνου του φάρυγγα και έγινε συγκριτική αξιολόγηση της συσχέτισης των παραγόντων αυτών με τις δύο εντοπίσεις. Τόσο οι ασθενείς όσο και οι μάρτυρες απάντησαν σε ερωτήσεις για τις καπνισματικές τους συνήθειες και την κατανάλωση αλκοόλ. Μετρήθηκε ανάστημα και σωματικό βάρος και υπολογίστηκε ο δείκτης μάζας σώματος. Με το διατροφικό ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε καταγράφηκε η μέση κατανάλωση καθενός από 120 τρόφιμα και ποτά στην περίοδο ενός έτους πριν την διάγνωση. Η προσήλωση στην παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή έγινε με τη χρήση δεκαβάθμιας κλίμακας που χρησιμοποιείται ευρύτατα (0=καθόλου, 9=μέγιστη προσήλωση). Η σχέση του καρκίνου του λάρυγγα ή του στοματο-υπο- φάρυγγα με τους διαφόρους δυνητικά προσδιοριστικούς παράγοντες εξετάστηκε με πολλαπλή λογαριθμιστική εξάρτηση. Για τον καρκίνο του λάρυγγα, ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου ήταν το κάπνισμα, με τους νυν καπνιστές συγκριτικά με τους πρώην ή μη καπνιστές να έχουν 6,31 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο με ισχυρή δοσοεξαρτώμενη σχέση. Η κατανάλωση αιθανόλης ήταν επίσης παράγοντας κινδύνου με δοσοεξαρτώμενη σχέση, αλλά οι αντίστοιχες συσχετίσεις δεν ήταν στατιστικά σημαντικές. Τέλος, η προσήλωση στο πρότυπο της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής αποτελούσε προστατευτικό παράγοντα εφόσον στην σχετική κλίμακα δεν συνυπολογιζόταν η πρόσληψη αιθανόλης. Ο καρκίνος του λάρυγγα ήταν πολύ συχνότερος στους άνδρες από ότι στις γυναίκες (σχεδόν 10 προς 1) και είχε την τάση επικέντρωσης σε άτομα χαμηλότερης εκπαιδευτικής στάθμης. Όσον αφορά τον καρκίνο του φάρυγγα, ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου ήταν και πάλι το κάπνισμα, αλλά η δύναμη της συσχέτισης ήταν μικρότερη από εκείνη που παρατηρήθηκε για τον καρκίνο του του λάρυγγα. Οι καπνιστές συγκριτικά με τους μη καπνιστές είχαν 4,37 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο με ήπια δοσοεξαρτώμενη σχέση. Η κατανάλωση αιθανόλης ήταν επίσης παράγοντας κινδύνου με δοσοεξαρτώμενη σχέση, αλλά η αντίστοιχη συσχέτιση ήταν στατιστικά σημαντική για τις υψηλές καταναλώσεις. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή αποτελούσε προστατευτικό παράγοντα με ή χωρίς συνεκτίμηση της πρόσληψης αιθανόλης. Ο καρκίνος του φάρυγγα ήταν συχνότερος στους άνδρες από ότι στις γυναίκες (περίπου, 2,5 προς 1). (EL)
This thesis relied on data collected in Greece in the context of the European multicentric project ARCAGE. Patients were recruited in four major hospitals in Athens, Greece, between 2002 and 2005 and a case-control study design was implemented. For this study, we relied on data from 108 histologically confirmed incident laryngeal cancer patients, 58 histologically confirmed incident pharyngeal cancer patients, and 194 hospital controls. The purpose of the study was to quantity risk factors for cancer of the larynx and cancer of the pharynx and compare their relative contribution in the etiology of these diseases. Index cases and controls were interviewed in hospital wards under identical conditions by specially-trained health professionals. In addition to extensive information elicited from the questionnaire including data on tobacco smoking and alcohol drinking, body weight and height were measured and the body mass index was estimated with respect to diet and semi-quantitative food-frequency questionnaire, recording frequency of consumption of 120 foods and drinks during one year prior to the diagnosis of the current disease, was used. Adherence to the traditional Mediterranean diet was assessed by a widely used 10-point scale (0=minimal, 9=maximal adherence). The association of various risk factors with the risk of cancers of the larynx and the pharynx was assessed through multiple logistic regression models -with respect to cancer of the larynx, smoking was the dominant risk factor. Current smokers had a 6,31 times higher risk compared to past- and non-smokers, and there was a strong dose-response association. Ethanol consumption was also a risk factor with a dose -response association, but the results did not reach statistical significance in our data. Finally, adherence to the traditional Mediterranean diet was inversely associated with laryngeal cancer risk, particularly when the alcohol component was not included in the score. Cancer of the larynx was much more common among men than among women (about 10 to 1) and tended to concentrate among persons with lower educational level with respect to cancer of the pharynx, smoking was again the dominant risk factor, but the strength of the association was weaker than that noted with respect to cancer of the larynx. Thus, smokers, in comparison to non-smokers, had 4.37 times higher risk, with a weaker dose response relation. Ethanol consumption was also a risk factor with a dose-response association, but the relation was statistically significant only among high consumers. Finally, adherence to the Mediterranean diet was inversely assosiated with pharyngeal cancer risk, irrespectively of the inclusion of the ethanol component in the Mediterranean diet score. (EN)


Ελληνική γλώσσα

Σχολή Επιστημών Υγείας » Τμήμα Ιατρικής » Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής - Ψυχιατρικής και Νευρολογίας
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης » Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.