Risk assessment of Perfluoroalkylated substances (PFASs) through the determination of their concentration in various food matrices

This item is provided by the institution :
/aggregator-openarchives/portal/institutions/uoa   

Repository :
Pergamos Digital Library   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Risk assessment of Perfluoroalkylated substances (PFASs) through the determination of their concentration in various food matrices

Ζαφειράκη Ευφροσύνη (EL)

born_digital_thesis
Διδακτορική Διατριβή (EL)
Doctoral Dissertation (EN)

2016


Η παρουσία περιβαλλοντικών ρύπων, όπως αυτή των υπερφθοροαλκυλιωμένων ενώσεων (PFASs) αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας για την ασφάλεια τροφίμων. Τις τελευταίες δεκαετίες, το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τις PFASs αυξάνεται συνεχώς, ενώ παράλληλα αρκετές μελέτες προσανατολίζονται στον προσδιορισμό τους κυρίως σε δείγματα τροφίμων. Παρόλα αυτά, σαφή συμπεράσματα σχετικά με την αξιολόγηση του κινδύνου λόγω έκθεσης σε PFASs μέσω της διατροφής, δεν έχουν ακόμα εξαχθεί, καθώς οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι ανεπαρκείς. Συνεπώς, περαιτέρω έρευνα στο συγκεκριμένο θέμα θεωρείται απαραίτητη. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η αξιολόγηση του κινδύνου των PFASs μέσω του προσδιορισμού των συγκεντρώσεών τους σε διάφορα είδη τροφίμων, πόσιμο νερό και υλικά συσκευασίας τροφίμων. Για την ανίχνευση των PFASs στα προαναφερθέντα δείγματα, αναπτύχθηκαν ευαίσθητες και επιλεκτικές αναλυτικές μέθοδοι. Συγκεκριμένα, η παρούσα μελέτη, εκτός της ανάπτυξης αναλυτικών μεθόδων αποτελείται απο πέντε διαφορετικά τμήματα: (1) Προσδιορισμός των PFCs σε διάφορα υλικά συσκευασίας τροφίμων της ελληνικής αγοράς, (2) Επίπεδα PFCs σε ωμά και μαγειρεμένα ψάρια και οστρακοειδή από τη Μεσόγειο θάλασσα, (3) Επίπεδα PFASs σε αυγά κότας οικιακής ή εμπορικής παραγωγής από την Ελλάδα και την Ολλανδία, (4) Προσδιορισμός PFASs σε πόσιμο νερό από την Ολλανδία και την Ελλάδα, (5) Επίπεδα PFASs σε βρώσιμο ήπαρ από ζώα ελευθέρας βοσκής, συμπεριλαμβανομένης μελέτης της συσσώρευσης των ενώσεων σε πρόβατα που έχουν τραφεί με μολυσμένη τροφή. (EL)
The presence of emerging environmental pollutants, like perfluoroalkylated substances (PFASs) in food products is one of the main issues for food safety. However, risk assessment of the dietary exposure to PFASs is hampered by the insufficient available information and thus further investigation is needed. Thus, the main objective of this study is the risk assessment of PFASs through their detection in different food matrices, drinking water and food packaging materials. In the present study, both direct and indirect ways of food contamination were examined and evaluated. Human exposure to PFASs via the consumption of certain food items was also estimated. In order to detect very low levels of PFASs in all the aforementioned matrices, sensitive and selective analytical methods were developed. The current thesis, apart from the development of novel analytical methods comprises of five distinct parts: (1) Determination of PFASs in various foodstuff packaging materials used in the Greek market, (2) Levels of PFASs in raw and cooked Mediterranean finfish and shellfish, (3) PFASs in home and commercially produced chicken eggs from the Netherlands and Greece, (4) Determination of PFASs in drinking water from the Netherlands and Greece, (5) PFASs in edible livers of farm animals, including accumulation kinetics in young sheep fed with contaminated feed. (EN)


English

Σχολή Θετικών Επιστημών » Τμήμα Χημείας » Τομέας ΙΙΙ [Ανόργανη Χημεία – Ανόργανη Χημική Τεχνολογία – Περιβαλλοντική Χημεία]
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης » Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)