Ανάπτυξη διαδικασίας για την παραλαβή και απομόνωση της σησαμίνης και της σησαμολίνης από το σησαμέλαιο

This item is provided by the institution :
/aggregator-openarchives/portal/institutions/uoa   

Repository :
Pergamos Digital Library   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Ανάπτυξη διαδικασίας για την παραλαβή και απομόνωση της σησαμίνης και της σησαμολίνης από το σησαμέλαιο

Μιχαηλίδης Δημήτριος (EL)

born_digital_postgraduate_thesis
Διπλωματική Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

2015


Το σησαμέλαιο αποτελεί ένα προϊόν υψηλής σημασίας άμεσα συνδεδεμένο με την πολιτισμική κληρονομία των λαών της Ασίας και της Αφρικής, για περισσότερο από 5.000 χρόνια. Ακόμη και σήμερα, η αξία του για τους πολιτισμούς αυτούς είναι ανάλογη με του ελαιόλαδου στις μεσογειακές χώρες. Το 2013 η παγκόσμια παραγωγή του ξεπέρασε τους 1.000.000 τόνους για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς, γεγονός που επαληθεύει την ευρεία χρήση του. Η διαχρονική κατανάλωση του έχει προσελκύσει το επιστημονικό ενδιαφέρον εδώ και αρκετές δεκαετίες, με αποτέλεσμα να μελετηθεί τόσο η σύσταση του όσο και η δράση των δευτερογενών μεταβολιτών του. Το σησαμέλαιο παράγεται από τους σπόρους του φυτού Sesamum indicum L. και χαρακτηρίζεται από υψηλή συγκέντρωση λιγνανίων. Τα κύρια λιγνάνια που απαντώνται σε αυτό, είναι η σησαμίνη και η σησαμολίνη, μόρια με σημαντικές φαρμακολογικές δράσεις και έντονου οικονομικού ενδιαφέροντος. Στόχος της μελέτης αυτής είναι ανάπτυξή μεθόδου απομόνωσης, των δύο προαναφερθέντων λιγνανίων, με τεχνικές εφαρμόσιμες σε βιομηχανικό επίπεδο. Για την διεξαγωγή της πειραματικής διαδικασίας κρίθηκε απαραίτητη η κατασκευή καμπύλων ποσοτικοποίησης για την κάθε ουσία. Σε πρώτο επίπεδο δοκιμάστηκε μια πληθώρα συστημάτων εκχύλισης. Κατόπιν, το καταλληλότερο σύστημα εφαρμόσθηκε σε έναν αριθμό διαφορετικών τεχνικών εκχύλισης. Συγκεκριμένα, συγκρίθηκαν τέσσερεις μέθοδοι και ακολούθησε απομόνωση των ουσιών σησαμίνης και σησαμολίνης με την χρήση χρωματογραφίας κατ’αντιρροή. (EL)
Sesame oil is a highly important product directly linked to the cultural heritage of Asian and African people for more than 5000 years. Nowadays, its importance for these cultures is similar as the importance of olive oil in Mediterranean countries. In 2013 the global production exceeded the amount of one million tons to meet market needs, that bear substantiates the widespread use. The timeless consumption has attracted scientific interest for decades, leading to study both the recommendation and the action of secondary metabolites. Sesame oil is produced from the seeds of the plant Sesamum indicum L. and characterized by a high concentration of lignans. The main lignans found in oil, are sesamin and sesamolin molecules with important pharmacological effects and intense economic interest. The aim of this study is the development of isolation method, for those two lignans, using techniques applicable in industrial level. To conduct the experimental procedure it was necessary to occur curves quantification for each compound. Firstly, a multitude of extraction systems was tested. Then, the appropriate system was applied to a number of different extraction techniques. Specifically, four extraction methods were compared. Finally, sesamin and sesamolin isolated by using countercurrent chromatography. (EN)


Greek

Σχολή Θετικών Επιστημών » Τμήμα Φαρμακευτικής » ΠΜΣ με ειδίκευση ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΙΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης » Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)