Βελτιστοποίηση των συνθηκών ελαιοποίησης μέσω πειραματικού σχεδιασμού και συγκριτική μελέτη αναλυτικών μεθόδων για τον ολικό ποιοτικό έλεγχο του ελαιόλαδου

This item is provided by the institution :
/aggregator-openarchives/portal/institutions/uoa   

Repository :
Pergamos Digital Library   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Βελτιστοποίηση των συνθηκών ελαιοποίησης μέσω πειραματικού σχεδιασμού και συγκριτική μελέτη αναλυτικών μεθόδων για τον ολικό ποιοτικό έλεγχο του ελαιόλαδου

Γκατζόγια Μελισσάνθη (EL)

born_digital_postgraduate_thesis
Διπλωματική Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

2016


Προκειμένου να μελετηθεί με πειραματικό σχεδιασμό η βελτιστοποίηση των συνθηκών ελαιοποίησης, αναλύθηκαν ελαιόλαδα που παρήχθησαν κάτω από διαφορετικές αλλά ελεγχόμενες και προκαθορισμένες συνθήκες. Τα ελαιόλαδα εκχυλίστηκαν με σύστημα μεθανόλης νερού 80/20 και τα εκχυλίσματα τους αναλύθηκαν σε HPLC αντίστροφης φάσης. Ποσοτικοποιήθηκαν βάση καμπυλών αναφοράς προτύπων ουσιών οι μελετωμενες φαινόλες : ολεασίνη, ολεοκανθάλη, υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη. Με τη μέθοδο folin ciocalteu μετρήθηκαν οι ολικές φαινόλες. Παράλληλα μετρήθηκε οξύτητα, αριθμός υπεροξειδίων, σταθερές οξείδωσης Κ και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αυτών ενσωματώθηκαν σε μοντέλο με χρήση πειραματικού σχεδιασμού. Το μοντέλο τελικά έδωσε τη δυνατότητα προσδιορισμού των βέλτιστων συνθηκών ελαιοποίησης σύμφωνα με το ζητούμενο επιθυμητό ελαιόλαδο όσων αφορά φαινολικές ουσίες, φυσικοχημικά χαρακτηριστικά και γεύση.Στο δεύτερο κομμάτι της εργασίας μελετήθηκε ο ολικός ποιοτικός έλεγχος ελαιολάδου. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλα τα στάδια του ελαιοτριβείου από ελαιόλαδο και υποπροϊόντα ελαιοποίσης. Τα δείγματα αυτά εκχυλίστηκαν με μεθανόλη 1/1 w/v και στη συνέχεια τα εκχυλίσματα τους αναλύθηκαν με UPLC, HPTLC, H-NMR, Near IR και LC-MS. Τα αποτελέσματα μελετήθηκαν με πολυμεταβλητή ανάλυση PCA και προσδιορίστικε ποια από τις αναλυτικές μεθόδους που προαναφέρθηκαν μπορεί να διαχωρίσει με τρόπο ξεκάθαρο μια φυσιολογική από μια μειονεκτική παρτίδα ελαιολάδου. Η μέθοδος Near IR φάνηκε πως δίνει τα πιο ξεκάθαρα αποτελέσματα. (EL)
The purpose of this research is to study the optimization of olive oil production through experimental design, analysing olive oils produced under different but controlled and specified conditions. These olive oils were extracted using the methanol water 80/20 solvent system and their extracts were analysed in reverse phase HPLC. Oleacein, oleocanthal, hydroxytyrosol and tyrosol were quantified using reference substances standard curves.Total phenolic compounds using theFolinCiocalteu method were measured, alongside with acidity, peroxide value, K232, K270 and organoleptic characteristics. The results were incorporated in a model using experimental design. That model allowed the determination of the optimal olive oil production conditions towards the desirable olive oil quality,regarding phenolic compounds, physicochemical characteristics and taste concerns. The second part of this paper deals with the total olive oil quality control. For this purpose samples during all stages of the olive oil millwere taken, at regular intervals.These samples were extracted using methanol 1/1 w/v and the extracts were analysed in UPLC, HPTLC, H-NMR, Near-IR and LC-MS.The results were studied using multivariate analysis PCA and helped determinewhich analytical method of the ones mentioned above, can clearly distinct between a normal and a disadvantageous olive oil batch. This paper concludes that the Near-IR method,provides the most adequate results. (EN)


Greek

Σχολή Θετικών Επιστημών » Τμήμα Φαρμακευτικής » ΠΜΣ με ειδίκευση ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΙΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης » Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)