Στα πλαίσια της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας, μελετήθηκαν τα πτητικά
συστατικά εκπροσώπων του γένους Phlomis, και συγκεκριμένα των ειδών P.
herba-venti, P. pichleri, P. lycia και P. lunariifolia (Labiatae). Επίσης,
μελετήθηκε το φυτό P. lycia D.Don. ως προς τη χημική του σύσταση σε
δευτερογενείς μεταβολίτες.
Για την ανάλυση των πτητικών συστατικών, τα αιθέρια έλαια παρελήφθησαν με
απόσταξη μεθ’υδρατμών και αναλύθηκαν με αέριο χρωματογραφία και αέριο
χρωματογραφία συζευγμένη με φασματογράφο μάζας. Κύριοι κοινοί μεταβολίτες ήταν
τα σεσκιτερπένια γερμακρένιο D και (Ε)-β-φαρνεσένιο, καθώς και το μονοτερπένιο
α-πινένιο. Η σύσταση του αιθερίου ελαίου της P. pichleri διαφοροποιείται από
εκείνη των υπολοίπων δειγμάτων, εμφανίζοντας ως κύριους μεταβολίτες τα
σεσκιτερπένια σεσκιθουριφερόλη και ar-κουρκουμένιο καθώς και το μονοτερπένιο α-
πινένιο.
Από υπέργεια τμήματα της P. lycia, αποξηραμένοι βλαστοί και φύλλα εκχυλίστηκαν
εξαντλητικά με οργανικούς διαλύτες και το εκχύλισμα που παραλήφθηκε υποβλήθηκε
σε σειρά χρωματογραφικών διαχωρισμών. Απομονώθηκαν και ταυτοποιήθηκαν συνολικά
εννέα μεταβολίτες, και συγκεκριμένα δύο φλαβανόνες (ναριγγενίνη, εριοδικτυόλη),
δύο διυδροφλαβονόλες (ταξιφολίνη, 6-υδροξυ-διυδροϊσοραμνετίνη), τρεις φλαβόνες
(απιγενίνη, λουτεολίνη, χρυσοεριόλη), μία φλαβονόλη (κερκετίνη) και ένα
φαινολικό οξύ (βανιλλικό οξύ). Ο μεταβολίτης 6-υδροξυ-διυδροϊσοραμνετίνη
αποτελεί νέο φυσικό προϊόν.
(EL)
In the present study, the essential oil of Phlomis herba-venti, P. pichleri, P.
lycia and P. lunariifolia (Labiatae), members of the genus Phlomis, were
analysed. The plant P. lycia D.Don. was also studied for the chemical
composition of its secondary metabolites.
Concerning the essential oil analysis, the essential oils were obtained by
hydrodistillation and analysed by GC-FID and GC-MS. All the samples analyzed
were characterized by the presence of the sesquiterpenes germacrene D and (E)-β-
farnesene and the monoterpene α-pinene. The essential oil composition of P.
pichleri differentiates from the rest analyzed samples, while the main
constituents were the sesquiterpenes sesquithuriferol and ar-curcumene and the
monoterpene a-pinene.
From the aerial parts of P. lycia, dried stems and leaves were thoroughly
extracted with organic solvents and the crude extract was subjected to a series
of chromatographic separations to afford nine metabolites, two flavanones
(naringenin, eriodictyol), two dihydroflavonols (taxifolin,
6-hydroxy-dihydroisorhamnetin), three flavones (apigenin, luteolin,
chrysoeriol), one flavonol (quercetin) and a phenolic acid (vanillic acid). The
metabolite 6-hydroxy-dihydroisorhamnetin is a new natural product.
(EN)