δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Παραλαβή και αξιολόγηση αιθερίων ελαίων και υποπροϊόντων της απόσταξής τους από καλλεργούμενα φυτά του νομού Κοζάνης
Αντικείμενο μελέτης της παρούσας εργασίας αποτέλεσαν τα αιθέρια έλαια, τα
αρωματικά ύδατα και τα υδατικά εκχυλίσματα (υποπροϊόντα απόσταξης) πέντε
καλλιεργούμενων ειδών του Ν. Κοζάνης (Rosa damascena, Rosmarinus officinalis,
Melissa officinallis, Mentha spicata και Hyssopus officinalis). Για κάθε φυτό
πραγματοποιήθηκε μια συγκριτική μελέτη των αιθερίων ελαίων και του αρωματικού
ύδατος ανάμεσα στην κλασική μέθοδο της υδραπόσταξης και στη μέθοδο
υδραπόσταξης με μικροκύματα καθώς και μια μελέτη αξιολόγησης και αξιοποίησης
των παραγόμενων υποπροϊόντων (υδατικό εκχύλισμα) που προκύπτουν κατά τη
διαδικασία της απόσταξης. Η μελέτη των πτητικών συστατικών –τόσο των αιθερίων
ελαίων όσο και των αρωματικών υδάτων- έγινε με τη χρήση αέριας χρωματογραφίας
(GC-MS). Η μελέτη των υποπροϊόντων περιλαμβάνει αξιολόγηση του χημικού τους
φορτίου με την χρήση υγρών χρωματογραφικών τεχνικών (HPLC-DAD, LC-MS) καθώς και
φασματοσκοπίας πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR). Παράλληλα, έγινε και
αξιολόγηση του ολικού φαινολικού φορτίου καθώς και μελέτη της αντιοξειδωτικής
δράσης μέσω της μέτρησης αναστολής της ελεύθερης ρίζας DPPH.
(EL)
The objective of the current study has been the essential oils, floral waters
and by-products (aqueous extracts) that occur during the hydrostillation of
five cultivated plants from the region of Kozani in northern Greece (Rosa
damascena, Rosmarinus officinalis, Melissa officinallis, Mentha spicata and
Hyssopus officinalis). For each plant there is a comparative study of the
essential oils and foral waters between the traditional hydrodistillation
method and the microwave-assisted hydrodistillation method. In addition, there
is a study of evaluation and valorization of the occurring by-products (aqueous
extracts). The study of the volatile compounds (essential oils and floral
waters) has been conducted with the use of gas chromatography (GC-MS). The
study of the by-products includes the evaluation of their chemical content
using liquid chromatography methods (HPLC-DAD, LC-MS), as well as nuclear
magnetic resonance (NMR). Simultaneously, an evaluation of total phenolic
content and antioxidant activity (DPPH free radical inhibition) has been
conducted for the extracts and fractions.
(EN)
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.