Φασματοσκοπική και Χημειομετρική Μελέτη του παραδοσιακού ούζου

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών   

Αποθετήριο :
Πέργαμος   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Φασματοσκοπική και Χημειομετρική Μελέτη του παραδοσιακού ούζου

Θεοδοσίου Ξανθή (EL)
Theodosiou Xanthi (EN)

born_digital_postgraduate_thesis
Διπλωματική Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

2017


Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής μελέτης αποτέλεσε η διάκριση του ούζου με βάση το χημικό προφίλ. Τόσο από άλλα αποστάγματα που είναι αρωματισμένα με γλυκάνισο όσο και από άλλα αλκοολούχα ποτά ανά τον κόσμο, με τη χρήση των φασματοσκοπικών μεθόδων FT-IR, SNIF-NMR και IR-MS και την επεξεργασία των αναλυτικών δεδομένων μέσω διαφόρων μεθόδων Χημειομετρίας. Κατά τη διάρκεια της λήψης φασμάτων με τη μέθοδο του FT-IR το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε και στους διαφορετικούς τρόπους προκατεργασίας των δειγμάτων. Πιο συγκεκριμένα, λήφθηκαν φάσματα από συμπυκνωμένα δείγματα που είχαν έγχυθει σε δισκίο KBr, από υπολείμματα επαναπόσταξης των δειγμάτων αλλά και χωρίς να υποστούν επεξεργασία. Μέσω της στατιστικής επεξεργασίας των δεδομένων επιτεύχθηκε διαφοροποίηση τόσο βάσει της γεωγραφικής προέλευσης, του τύπου ανισούχου του ποτού αλλά και του τρόπου παραγωγής. (EL)
This thesis is about the discrimination ouzo based on the chemical profil from other aniseed flavored spirits and other alcoholic beverages around the world by using FT-IR, SNIF-NMR and IR-MS techniques and Chemometrics analysis. During the spectroscopic measurements with the FT-IR method, our interest was also focused on the different ways of pre-processing of the samples. In particular, spectra have been obtained from concentrated samples injected into a KBr pill, from the residue of the samples distillation but also from samples without pre-processing. Through examining the former results with statistical methods we achieved geographical differentiation and also discrimination based on the type of anised drink and the way of production. (EN)

Θετικές Επιστήμες

Θετικές Επιστήμες (EL)
Science (EN)

Ελληνική γλώσσα

Σχολή Θετικών Επιστημών » Τμήμα Χημείας » ΠΜΣ Χημείας » Κατεύθυνση Βιομηχανική Χημεία
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης » Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.