Η παρούσα εργασία διερεύνησε την ύπαρξη και δομή βιολογικώς δραστικών λιποειδών
στα Υγρά Απόβλητα Ελαιουργίας (ΥΑΕ), και μελέτησε τις αντιαθηρογόνες δράσεις
ενός νέου λειτουργικού τροφίμου (γιαούρτι 2%, ΓΕ), εμπλουτισμένο με εκχύλισμα
από τα ΥΑΕ σε πειραματόζωα. Τα βιολογικώς δραστικά λιποειδή εκχυλίστηκαν από
ΥΑΕ, διαχωρίστηκαν με HPLC. Τα κλάσματα που συλλέχθηκαν δοκιμάστηκαν σε πλυμένα
αιμοπετάλια κουνελιού και το δραστικότερο χαρακτηρίστηκε με φασματομετρία
μάζας. Για την in vivo μελέτη της αναστολής αθηρωματικών πλακών τα κουνέλια
τράφηκαν για 48 ημέρες με αθηρογόνο δίαιτα, ενώ σε μία συγχορηγήθηκε ΓΕ
εμπλουτισμένο με 500mg ΒΔΛ/120g γιαουρτιού και σε μία δεύτερη ΓΕ. Για την
υποστροφή των αθηρωματικών πλακών τα πειραματόζωα τράφηκαν με αθηρογόνο δίαιτα
για 45 ημέρες και τράφηκαν με α) τυπική κουνελοτροφή (ΤΚ) και ΓΕ με ΥΑΕ και β)
ΤΚ και ΓΕ ενώ και στις 2 παρεμβάσεις υπήρχε ομάδα ελέγχου. Μετά το τέλος της
παρέμβασης τα πειραματόζωα ευθανατώθηκαν, έγινε μορφομετρική αξιολόγηση των
αθηρωματικών πλακών και βιοχημικές/ενζυμικές αναλύσεις. Στις ομάδες της
αναστολής τα πειραματόζωα της ομάδας που τράφηκαν με ΓΕ και ΥΑΕ εμφάνισαν
μείωση του πάχους των αθηρωματικών πλακών σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου κάτι
που συμφωνεί με τη μείωση της IL-1b. Όσον αφορά την υποστροφή των αθηρωματικών
πλακών, η χορήγηση γιαουρτιού απλού ή ενισχυμένου μείωσε τα λιποειδή αίματος
(ολικής και LDL χοληστερόλης, τριακυλογλυκερολών) στα βασικά επίπεδα. Οι
αθηρωματικές πλάκες μειώθηκαν σημαντικά στην ομάδα που τράφηκε με εμπλουτισμένο
γιαούρτι, που σχετίστηκε πάλι με τη μείωση της IL-1b σε σχέση με την ομάδα
ελέγχου και την ομάδα που τράφηκε με ΓΕ. Η Lp-PLA2 αυξάνεται σε όλες τις ομάδες
με την πρόσληψη της αθηρογόνου δίαιτας, αλλά μειώνεται κάτω και από τα βασικά
της επίπεδα στο χρόνο 0 μετά την πρόσληψη των γιαουρτιών. Και στις 2
παρεμβάσεις τα μεταβολικά ένζυμα του PAF στα κύτταρα και τους ιστούς
διαφοροποιούνται με τέτοιο τρόπο που συμφωνούν με τα ευνοϊκά αποτελέσματα από
τη χρήση του γιαουρτιού απλού ή ενισχυμένου.
(EL)
The present study investigated the existence and structure of biologically
active lipids in Olive Mill Waste (OMW), and studied the anti-atherogenic
actions of a new functional food (yogurt 2 %, PY), enriched with extract from
the OMW in rabbits. The biologically active lipids extracted from OMW were
separated by HPLC. The collected fractions were tested in washed rabbit
platelets and the most potent was characterized by mass spectrometry. For the
in vivo study of the inhibition of atherosclerotic plaques rabbits were fed for
48 days on an atherogenic diet while co administering PY enriched with 500mg
OMW/120g yoghurt and PY in 2 separate groups. For the regression of
atherosclerotic plaques animals were fed the atherogenic diet for 45 days and
a) standard rabbit food (RF) and PY with OMW and b ) RF and PY while both
interventions had their control groups. The animals were euthanized and the
plaques were morphometric assessed along with biochemical/enzymatic assays. In
the inhibition groups animals fed with PY and OMW showed a decrease in the
plaques thickness compared with the control group which is consistent with the
reduction of IL-1b. Regarding the regression of atherosclerotic plaques, yogurt
administration, plain or enriched, lowered blood lipids (total and LDL
cholesterol , triacylglycerols) to basal levels . Atherosclerotic plaques
significantly decreased in the group fed with enriched yogurt, which was again
associated with the reduction of IL-1b compared with the control group and the
PY group. Lp-PLA2 increased in all groups with the uptake of atherogenic diet,
but dropped below basal levels after the yoghurt intake. PAF metabolic enzymes,
in cells and tissues, in both interventions differentiated in a way consistent
with the favorable results from the use of yogurt plain or enriched.
(EN)