Το σησαμέλαιο αποτελεί ένα προϊόν υψηλής σημασίας άμεσα συνδεδεμένο με την
πολιτισμική κληρονομία των λαών της Ασίας και της Αφρικής, για περισσότερο από
5.000 χρόνια. Ακόμη και σήμερα, η αξία του για τους πολιτισμούς αυτούς είναι
ανάλογη με του ελαιόλαδου στις μεσογειακές χώρες. Το 2013 η παγκόσμια παραγωγή
του ξεπέρασε τους 1.000.000 τόνους για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς,
γεγονός που επαληθεύει την ευρεία χρήση του. Η διαχρονική κατανάλωση του έχει
προσελκύσει το επιστημονικό ενδιαφέρον εδώ και αρκετές δεκαετίες, με αποτέλεσμα
να μελετηθεί τόσο η σύσταση του όσο και η δράση των δευτερογενών μεταβολιτών
του.
Το σησαμέλαιο παράγεται από τους σπόρους του φυτού Sesamum indicum L.
και χαρακτηρίζεται από υψηλή συγκέντρωση λιγνανίων. Τα κύρια λιγνάνια που
απαντώνται σε αυτό, είναι η σησαμίνη και η σησαμολίνη, μόρια με σημαντικές
φαρμακολογικές δράσεις και έντονου οικονομικού ενδιαφέροντος.
Στόχος της μελέτης αυτής είναι ανάπτυξή μεθόδου απομόνωσης, των δύο
προαναφερθέντων λιγνανίων, με τεχνικές εφαρμόσιμες σε βιομηχανικό επίπεδο. Για
την διεξαγωγή της πειραματικής διαδικασίας κρίθηκε απαραίτητη η κατασκευή
καμπύλων ποσοτικοποίησης για την κάθε ουσία. Σε πρώτο επίπεδο δοκιμάστηκε μια
πληθώρα συστημάτων εκχύλισης. Κατόπιν, το καταλληλότερο σύστημα εφαρμόσθηκε σε
έναν αριθμό διαφορετικών τεχνικών εκχύλισης. Συγκεκριμένα, συγκρίθηκαν
τέσσερεις μέθοδοι και ακολούθησε απομόνωση των ουσιών σησαμίνης και σησαμολίνης
με την χρήση χρωματογραφίας κατ’αντιρροή.
(EL)
Sesame oil is a highly important product directly linked to the cultural
heritage of Asian and African people for more than 5000 years. Nowadays, its
importance for these cultures is similar as the importance of olive oil in
Mediterranean countries. In 2013 the global production exceeded the amount of
one million tons to meet market needs, that bear substantiates the widespread
use. The timeless consumption has attracted scientific interest for decades,
leading to study both the recommendation and the action of secondary
metabolites.
Sesame oil is produced from the seeds of the plant Sesamum indicum L.
and characterized by a high concentration of lignans. The main lignans found in
oil, are sesamin and sesamolin molecules with important pharmacological effects
and intense economic interest.
The aim of this study is the development of isolation method, for those
two lignans, using techniques applicable in industrial level. To conduct the
experimental procedure it was necessary to occur curves quantification for each
compound. Firstly, a multitude of extraction systems was tested. Then, the
appropriate system was applied to a number of different extraction techniques.
Specifically, four extraction methods were compared. Finally, sesamin and
sesamolin isolated by using countercurrent chromatography.
(EN)