δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Ελαιοκορωνάλη και Ελαιομισσιονάλη: Νέα συστατικά του εξτρα παρθένου ελαιολάδου- Αποσαφήνιση της δομής και της παρουσίας τους στο ελαιόλαδο.
Στην διπλωματική εργασία που παρουσιάζουμε γίνεται μελέτη συστατικών του
ελαιολάδου που προέρχονται από τους δευτερογενείς μεταβολίτες Ελευρωπεΐνη και
λιγκστροσίδη. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ενώσεων αποτελούν εστέρες της
τυροσόλης και της υδρόξυ-τυροσόλης συνδεδεμένα με σεκοϊριδοειδή προερχόμενα από
την Ελευρωπεΐνη και τον λιγκστροσίδη.
Σε πρώτο στάδιο ασχολείται με τον χαρακτηρισμό ενός αριθμού νέων ή ατελώς
περιεγραμμένων μορφών του άγλυκου του λιγκστροσίδη και του άγλυκου της
Ελευρωπεΐνης. Δύο από αυτές που είναι σταθερές ενολικές μορφές, περιγράφονται
για πρώτη φορά ως συστατικά προερχόμενα από το ελαιόλαδο αν και η ύπαρξή τους
έχει αναφερθεί.
Σε δεύτερο στάδιο θα προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε το τοπίο γύρω από τα σύνθετα
ονόματα των ενώσεων που ανήκουν στην οικογένεια των άγλυκων λιγκστροσίδη και
Ελευρωπεΐνης. Προτείνουμε τις ονομασίες Ελαιοκορωνάλη και ολεομιοσιονάλη για
δύο από τα ισομερή των άγλυκων που εντοπίζονται στο ελαιόλαδο.
Η ύπαρξη τους στο ελαιόλαδο επιβεβαιώθηκε με άμεση παρατήρηση σε NMR με την
χρήση επιλεκτικού παλμού συντονισμού και απουσία οποιουδήποτε διαλύτη.
Ύστερα από ανάλυση περισσοτέρων από 840 δειγμάτων από την βάση δεδομένων του
εργαστηρίου προέκυψε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ενώσεις αυτές αποτελούσαν το
κυρίαρχο μεταξύ άλλων, φαινολικό συστατικό.
(EL)
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.