Μελέτη χημικών συστατικών και βιολογικών δράσεων επιλεγμένων δειγμάτων μελιού Ελληνικής προέλευσης

This item is provided by the institution :
/aggregator-openarchives/portal/institutions/uoa   

Repository :
Pergamos Digital Library   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Μελέτη χημικών συστατικών και βιολογικών δράσεων επιλεγμένων δειγμάτων μελιού Ελληνικής προέλευσης

Αθανασοπούλου Χρυσοθέμη (EL)

born_digital_postgraduate_thesis
Διπλωματική Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

2015


Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία μελετήθηκαν δώδεκα μέλια Ελληνικής προέλευσης, με σκοπό την απομόνωση χαρακτηριστικών μεταβολιτών τους, την χημική ταυτοποίησή τους και τους βιολογικούς ελέγχους τους. Μαζί με τους διάφορους δευτερογενείς μεταβολίτες που ανιχνεύθηκαν και ταυτοποιήθηκαν στα εκχυλίσματα των δειγμάτων, μεγάλη έμφαση δόθηκε σε εκείνους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως χημικοί δείκτες, εφόσον για τα Ελληνικά μέλια δεν έχουν γίνει αρκετές μελέτες, αντίστοιχα με μέλια άλλων χωρών (Ν. Ζηλανδίας, Αυστραλίας κτλ), ενώ η συσχέτιση δεικτών με συγκεκριμένη βοτανική προέλευση θα μπορούσε να βοηθήσει στην τυποποίηση του κάθε είδους μελιού. Το γενικό μέρος εστιάζεται στα ιστορικά στοιχεία και στην βιβλιογραφική ανασκόπηση της εθνοφαρμακολογίας και των βιολογικών δράσεων του μελιού. Επίσης, σε αυτό αναφέρονται τα κυριότερα φυσικά προϊόντα που έχουν ταυτοποιηθεί και απομονωθεί παλαιότερα από μέλια. Στο πειραματικό μέρος αναφέρονται αναλυτικά οι εκχυλίσεις, οι διαδικασίες απομόνωσης και τα αποτελέσματα της αέριας χρωματογραφίας, οι οποία οδηγεί στην καταγραφή των συστατικών που βρίσκονται στα πεντανικά και στα οξικοαιθυλεστερικά εκχυλίσματα των δειγμάτων. Γίνεται αναλυτική επεξήγηση του καθορισμού της δομής των απομονωμένων ενώσεων, και παρουσιάζονται τα φασματοσκοπικά δεδομένα που οδήγησαν σε αυτόν. Επίσης, η χημική ανάλυση μας δείχνει τις φυσικοχημικές ιδιότητες των μελιών που μελετήθηκαν.Οι φασματοσκοπικές μελέτες έγιναν μετά από χρωματογραφία στήλης των δειγμάτων τα οποία έδειχναν μια ενδιαφέρουσα εικόνα στην TLC. Έγινε ο προσδιορισμός των ολικών φαινολικών με τη μέθοδο Folin-Ciocalteau, η εκτίμηση της αντιμικροβιακής δράσης και η γυρεολογική ανάλυση των δειγμάτων. (EL)
In this study, twelve Greek honeys were studied. Along with the various compounds found in the extracts of the samples, much attention was given to potential chemical indicators, because for Greek honeys there have been only few studies concerning their chemical indicators, as opposed to honeys from other countries (New Zealand, Australia, etc). The introduction of this study focuses on a literature review of the Bio-pharmacology of honey. Main natural products that have been yet identified and isolated from honey, are also reported. In the 3nd chapter, the extraction and isolation procedures are described, and the results of gas chromatography analysis are reported. For each isolated compound, a detailed explanation of the spectroscopic data is presented, leading to the determination of the chemical structure. Furthermore, some physicochemical properties of the samples were also determined. In the 4th chapter are reported the determination of the total phenolic content of the extracts according to the of Folin-Ciocalteau method, the antimicrobial activity of the extracts and some isolated compounds, and the pollen analysis of the samples. (EN)


Greek

Σχολή Θετικών Επιστημών » Τμήμα Φαρμακευτικής » ΠΜΣ με ειδίκευση ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΙΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης » Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)