Παραλαβή και αξιολόγηση αιθερίων ελαίων και υποπροϊόντων της απόσταξής τους από καλλεργούμενα φυτά του νομού Κοζάνης

This item is provided by the institution :
/aggregator-openarchives/portal/institutions/uoa   

Repository :
Πέργαμος   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Παραλαβή και αξιολόγηση αιθερίων ελαίων και υποπροϊόντων της απόσταξής τους από καλλεργούμενα φυτά του νομού Κοζάνης

Ντίνα Ευανθία (EL)

born_digital_postgraduate_thesis
Διπλωματική Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

2014


Αντικείμενο μελέτης της παρούσας εργασίας αποτέλεσαν τα αιθέρια έλαια, τα αρωματικά ύδατα και τα υδατικά εκχυλίσματα (υποπροϊόντα απόσταξης) πέντε καλλιεργούμενων ειδών του Ν. Κοζάνης (Rosa damascena, Rosmarinus officinalis, Melissa officinallis, Mentha spicata και Hyssopus officinalis). Για κάθε φυτό πραγματοποιήθηκε μια συγκριτική μελέτη των αιθερίων ελαίων και του αρωματικού ύδατος ανάμεσα στην κλασική μέθοδο της υδραπόσταξης και στη μέθοδο υδραπόσταξης με μικροκύματα καθώς και μια μελέτη αξιολόγησης και αξιοποίησης των παραγόμενων υποπροϊόντων (υδατικό εκχύλισμα) που προκύπτουν κατά τη διαδικασία της απόσταξης. Η μελέτη των πτητικών συστατικών –τόσο των αιθερίων ελαίων όσο και των αρωματικών υδάτων- έγινε με τη χρήση αέριας χρωματογραφίας (GC-MS). Η μελέτη των υποπροϊόντων περιλαμβάνει αξιολόγηση του χημικού τους φορτίου με την χρήση υγρών χρωματογραφικών τεχνικών (HPLC-DAD, LC-MS) καθώς και φασματοσκοπίας πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR). Παράλληλα, έγινε και αξιολόγηση του ολικού φαινολικού φορτίου καθώς και μελέτη της αντιοξειδωτικής δράσης μέσω της μέτρησης αναστολής της ελεύθερης ρίζας DPPH. (EL)
The objective of the current study has been the essential oils, floral waters and by-products (aqueous extracts) that occur during the hydrostillation of five cultivated plants from the region of Kozani in northern Greece (Rosa damascena, Rosmarinus officinalis, Melissa officinallis, Mentha spicata and Hyssopus officinalis). For each plant there is a comparative study of the essential oils and foral waters between the traditional hydrodistillation method and the microwave-assisted hydrodistillation method. In addition, there is a study of evaluation and valorization of the occurring by-products (aqueous extracts). The study of the volatile compounds (essential oils and floral waters) has been conducted with the use of gas chromatography (GC-MS). The study of the by-products includes the evaluation of their chemical content using liquid chromatography methods (HPLC-DAD, LC-MS), as well as nuclear magnetic resonance (NMR). Simultaneously, an evaluation of total phenolic content and antioxidant activity (DPPH free radical inhibition) has been conducted for the extracts and fractions. (EN)


Greek

Σχολή Θετικών Επιστημών » Τμήμα Φαρμακευτικής » ΠΜΣ με ειδίκευση ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΙΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης » Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)