Κατά την παρούσα εργασία μελετήθηκαν απόβλητα εκπίκρανσης ελαιοκάρπων (Table Olive Processing Wastewater (TOPW)) ως προς το Ολικό Οργανικό Φορτίο τους και ως προς την περιεκτικότητά τους σε τρεις από τις σημαντικότερες πολυφαινολικές ουσίες (Tyr-OH, Tyr, Ole) που περιέχονται σε αυτά.
Τα δείγματα παρελήφθησαν από τρεις Ελληνικούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ροβιών (ΑΣΡ, πράσινη Κονσερβολιά/Αμφίσσης, σοδάτη και φυσική), την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας (ΕΑΣΚ, πράσινη Χαλκιδικής και ξηράλατη Θρουμποελιά) και την Ένωση Ελαιουργικών Συνεταιρισμών Στυλίδας (ΣΤΥΛ, πράσινη Κονσερβολιά/Αμφίσσης σοδάτη).
Οι δεξαμενές εκπίκρανσης από τις οποίες λήφθηκαν τα δείγματα (υγρό και φρούτα), βρίσκονταν σε ξεχωριστή γραμμή παραγωγής από την εμπορική γραμμή.
Μελετήθηκαν συνολικά και από όλους τους Συνεταιρισμούς, δώδεκα δεξαμενές εκπίκρανσης Ισπανικής Μεθόδου (σοδάτες, ΝaOH) και δύο Ελληνικής (μόνο άλμη), σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εκπίκρανσης των ελαιοκάρπων.
Αναπτύχθηκε χρωματογραφική μέθοδος ποσοτικοποίησης των βιοδραστικών φαινολικών ουσιών υδροξυτυροσόλη, τυροσόλη και ολευρωπεΐνη με HPLC-DAD στο οργανικό φορτίο που παραλάβαμε (Ο.Ο.Φ), μετά την έκλουση των αποβλήτων εκπίκρανσης από μακρόπορες πολυμερικές ρητίνες τεχνολογίας XAD (Rohm & Haas, τώρα DOW Chem.) και για όλα τα στάδια της εκπίκρανσης.
Το ολικό οργανικό φορτίο (Ο.Ο.Φ) από όλες τις δεξαμενές ακόμα αξιολογήθηκε ως προς τις συνολικές φαινολικές ουσίες που περιείχε με τη φωτομετρική μέθοδο Folin-Ciocalteu (TPC).
Ειδικά για το απόβλητο ξηράλατης εκπίκρανσης της ποικιλίας Θρούμπας-Θάσου πραγματοποιήθηκε ανάπτυξη μεθόδου παραλαβής του Ο.Ο.Φ με φυγοκεντρική υγρή-υγρή εκχύλιση (Annular Centrifugal Extraction-ACE) και έγινε σύγκριση της ACE με στατική υγρή-υγρή εκχύλιση και με μακρόπορες ρητίνες ως προς την μάζα του Ο.Ο.Φ που παραλήφθηκε και την περιεκτικότητά του σε υδρόξυ-τυροσόλη. Η σύγκριση βασίστηκε στις μάζες των Ο.Ο.Φ και στην ημι-ποσοτική ανάλυση των εκχυλισμάτων σε Tyr-OH με HPTLC.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε μια σειρά από χρωματογραφίες διαφόρων τύπων (GLC, LPLC, prep-TLC, HPLC) για την απομόνωση δευτερογενών μεταβολιτών από το ολικό οργανικό φορτίο (από XAD-4) αποβλήτου εκπίκρανσης ελαιοκάρπων ποικιλίας Θρούμπας-Θάσου και φασματοσκοπική μελέτη των απομονωθέντων ουσιών.
(EL)
In this project we study the organic chemical ingredients of Table Olive Processing Wastewater (TOPW) samples and its concentrations in three important polyphenols, namely Hydroxytyrosol (Tyr-OH), Tyrosol (Tyr) and Oleuropein (Ole).
We collected samples from three Greek companies that produce edible olives, the Union of Agricultural Cooperatives of Kavala (Spanish style var.Chalkidiki and untreated var.Throubolea naturally black in dry salt, Throuba style), the Agricultural Cooperative of Rovies (treated and untreated green var.Conservolea) and the Union of Olive/Olive-Oil-production Cooperatives of Stylida (treated green var.Conservolea). The samples came from 14 fermentation tanks, dedicated to the purposes of this project, in 12 of which the Spanish debittering method was employed (lye treatment and then brine fermentation, Spanish style), while the Greek debittering method (only brine fermentation, Greek style) was employed in the other two. We studied samples from all stages of the debittering process (lye treatment, washing stages and lactic fermentation stages) and we developed a chromatographic method (RP-HPLC DAD) to quantify Hydroxytyrosol, Tyrosol and Oleuropein.
The total organic ingredient of the debittering mixture (in which we identify and quantify Tyr-OH, Tyr and Ole) was isolated by eluting it through polymeric macropore resins of XAD technology (Rohm & Haas, now DOW Chem.).
The total organic ingredient was also evaluated for its total phenolic content, by implementation of the Folin-Ciocalteu method.
Especially for the samples of the Throubolea debittering wastewater, we initiated a new extraction method development, using an Annular Centrifugal Extraction instrumentation our lab recently acquired. We compared this extraction method with the classic liquid-liquid extraction and with elution through the XAD resins. The comparison was based on the mass of the total organic ingredient of the debittering wastewater, isolated by each of the preceding extraction methods, as well as on the semi-quantification of Tyr-OH measured in the extracts by HPTLC.
Finally we deliver the results of an initial phytochemical investigation of the Throubolea debittering wastewater XAD-4 extract, for the first time, through a series of chromatographic separations (GLC, LPLC, prep-TLC, HPLC) and the spectroscopic identification of isolated metabolites.
(EN)