δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Φασματοσκοπική και Χημειομετρική Μελέτη του παραδοσιακού ούζου
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής μελέτης αποτέλεσε η διάκριση του
ούζου με βάση το χημικό προφίλ. Τόσο από άλλα αποστάγματα που είναι
αρωματισμένα με γλυκάνισο όσο και από άλλα αλκοολούχα ποτά ανά τον
κόσμο, με τη χρήση των φασματοσκοπικών μεθόδων FT-IR, SNIF-NMR και
IR-MS και την επεξεργασία των αναλυτικών δεδομένων μέσω διαφόρων
μεθόδων Χημειομετρίας.
Κατά τη διάρκεια της λήψης φασμάτων με τη μέθοδο του FT-IR το ενδιαφέρον
επικεντρώθηκε και στους διαφορετικούς τρόπους προκατεργασίας των
δειγμάτων. Πιο συγκεκριμένα, λήφθηκαν φάσματα από συμπυκνωμένα
δείγματα που είχαν έγχυθει σε δισκίο KBr, από υπολείμματα επαναπόσταξης
των δειγμάτων αλλά και χωρίς να υποστούν επεξεργασία.
Μέσω της στατιστικής επεξεργασίας των δεδομένων επιτεύχθηκε
διαφοροποίηση τόσο βάσει της γεωγραφικής προέλευσης, του τύπου
ανισούχου του ποτού αλλά και του τρόπου παραγωγής.
(EL)
This thesis is about the discrimination ouzo based on the chemical profil from
other aniseed flavored spirits and other alcoholic beverages around the world
by using FT-IR, SNIF-NMR and IR-MS techniques and Chemometrics
analysis.
During the spectroscopic measurements with the FT-IR method, our interest
was also focused on the different ways of pre-processing of the samples. In
particular, spectra have been obtained from concentrated samples injected
into a KBr pill, from the residue of the samples distillation but also from
samples without pre-processing.
Through examining the former results with statistical methods we achieved
geographical differentiation and also discrimination based on the type of
anised drink and the way of production.
(EN)
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.