δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Παρουσίαση της εξέλιξης της αντιοξειδωτικής ικανότητας οίνων με την χρήση βοτάνων και μπαχαρικών
Από την αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστή η προσθήκη βότανων και μπαχαρικών στον οίνο για την καλύτερη διατήρηση του καθώς και για την βελτίωση του οργανοληπτικού του χαρακτήρα .
Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση 2 βοτάνων (τσάι του βουνού και πράσινο τσάι) και ενός μπαχαρικού (γαρύφαλλο) , στην αντιοξειδωτική ικανότητα ενός λευκού οίνου.
Για τον σκοπό αυτό προστεθήκαν στο οίνο υδροαλκοολικά εκχυλίσματα των προαναφερθέντων ουσιών σε διαφορές συγκεντρώσεις και προσδιοριστικέ η αντιοξειδωτική ικανότητα τους με τις φασματομετρικές μεθόδους FRAP ,DPPH και Folin-Ciocalteu. Σε όλες τις περιπτώσεις παρατηρήθηκε αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας και της χρωματικής εντάσεις.
Επίσης πραγματοποιήθηκε οργανοληπτική δόκιμη με σκοπό να προσδιοριστεί πια ποσότητα εκχυλίσματος έχει ευεργετική επίδραση σε όλα τα χαρακτηριστικά του οίνου και όχι μόνο στην αντιοξειδωτική δράση.
Τέλος έγινε συσχέτιση των μεθόδων μεταξύ τους, για να ληφθεί μια πληρέστερη εικόνα των δειγμάτων που μελετήθηκαν .
(EL)
From ancient Greece it was known to add herbs and spices to the wine for it’s better preservation and to improve it’s organoleptic character.
In this thesis investigated the effect of 2 herbs (mountain tea and green tea) and a spice (carnation clove) on the antioxidant capacity of a white wine.
For this purpose, hydroalcoholic extracts of the above mentioned substances were added to the wine in different concentrations, their antioxidant capacity determined with the spectrophotometric methods FRAP, DPPH and Folin-Ciocalteu. In all cases, an increase in antioxidant capacity and color intensity was observed.
Also, organoleptic testing was carried out in order to determine which amount of extract has a beneficial effect on all the characteristics of the wine and not only on the antioxidant effect.
Finally, the methods were correlated to obtain a fuller picture of the samples studied.
(EN)
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.